Koronavirus u Pekingu
Koronavirus u Pekingu Foto: Afp

Peking, glavni grad Kine, u cijelosti je cijepio gotovo 91 posto odraslih građana protiv COVID-a, pokazali su u četvrtak podaci gradskih vlasti, dok zemlja nastoji procijepiti cijelu naciju.


Oko 17,7 milijuna osoba ili 90,8 posto odraslih stanovnika Pekinga cijepljeno je do 21. srpnja, rekle su u četvrtak gradske vlasti na društvenim medijima. To je otprilike 80,8 posto od ukupne populacije toga grada koji broji 21,9 milijuna stanovnika.

Ostvaren je značajan napredak punog cijepljenja odraslih osoba i u drugim velikim kineskim gradovima. Stope cijepljenja u Šangaju i Wuhanu prelaze 80 i 77 posto, rekle su lokalne vlasti.

Kina je u četvrtak objavila da je do 21. srpnja upotrijebila 1,49 milijardi doza cjepiva, no nisu otkriveni podaci na razini nacije o tome koliko je osoba u cijelosti cijepljeno.

Objavljena nova koronakarta za EU Objavljena nova koronakarta Europe, pocrvenjele turističke zemlje: Hrvatska obala i dalje narančasta

Tijek cijepljenja u Kini usporio je u prosjeku na 11,8 milijuna doza dnevno u srpnju, dok je za usporedbu u lipnju ta brojka iznosila 20 milijuna.

Stopa procijepljenosti u nekim provincijama u zaostatku je prema stopi u velikim gradovima.

Sjeverna provincija Shanxi ima 46,7 posto odraslih s primljene dvije doze do 20. srpnja, a istočna provincija Zhejiang u cijelosti je do 19. srpnja cijepila 49,8 posto odraslih osoba.

U planu cijepiti 91,2 posto stanovnika

Kina očekuje da će do kraja godine cijepiti barem 70 posto ciljanih skupina, rekao je prošli mjesec novinskoj agenciji Xinhua zamjenik čelnika Nacionalne zdravstvene komisije Zeng Yixin.

Shanxi ima za cilj doseći stopu cijepljenih od barem 91,2 posto među onima iznad 12 godina u drugoj polovici ove godine, iako nije navedeno uključuje li taj cilj puno cijepljenje ili ne.