Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko smije izlaziti iz kuće?

Važno je da svi igramo kao jedan tim. Ovo su pravila kako možete pridonijeti slabijem širenju virusa

U trenutnoj situaciji pandemije koronavirusa važno je da svi igramo kao jedan tim pa zato još jednom donosimo pravila kako vi možete pridonijeti slabijem širenju virusa.

Mnogi se pitaju tko smije, a tko ne izlaziti iz kuće i kako se treba ponašati vani ako smije.

Pročitajte i ovo Andrija Jarak Nema brige Tko rukovodi Saborom, DORH-om i USKOK-om ako čelni ljudi tih institucija moraju ići u samoizolaciju? Slika nije dostupna NE IDU SVI U SAMOIZOLACIJU I Škori određena samoizolacija jer je bio na sjednici sa zaraženim Vidovićem: "Zbunjen sam čudnim tumačenjima i mjerama"

Kako bi se virus što manje širio, važno je da SVI izbjegavamo veće grupe ljudi, javna okupljanja i zatvorene prostore. Primjer toga su i javni prijevoz, trgovine, trgovački centri.

Ako ste primorani otići u trgovinu ili ljekarnu, držite razmak od ostalih posjetitelja na dva metra, plaćajte karticama umjesto gotovinom!

Posebno se to odnosi na osobe starije životne dobi i kronične bolesnike kojima pomaže Crveni križ, ali i puno dobrovoljaca.

Starijima se ne preporučuje izlazak

Starijim osobama i kroničnim bolesnicima se izlazak ne preporučuje uopće. Ako nemate bližnju osobu koja bi vam mogla pomoći, obratite se Crvenom križu. Naručujte samo osnovne potrepštine, a onog tko vam ih dostavi - nikako ne puštajte u stan! Razmak od drugih osoba za starije bi trebao biti 2 metra, razgovor neka traje maksimalno pet minuta, a ako ikako možete - koristite maske i rukavice. Predmete koje ste dobili, dezinficirajte! Izbjegavajte i razmjenu novca i zdravstvenih iskaznica nezaštićenim rukama.

Za mlađe i zdrave osobe poželjno je da borave na otvorenom prostoru, ali nikako prenapučenom te da drže razmak od jednog metra. Dakle, da ne bi bilo zabune, Nacionalni stožer preporučuje da dijete boravi vani, ali ne, primjerice, u grupi s desetero druge djece. Važno je ne ostvarivati socijalni kontakt, ali šetnja i vožnja biciklom na zraku su u redu!

Mjere samoizolacije i karantene se i dalje najčešće odnose na one koji su putovali, pa tako stranci koji dolaze iz kineske provincije Hubei, Italije, okruga Heinsberg u Njemačkoj, gradova Daegu i provincije Cheongdo te Irana - idu u karantenu koju organizira država u hotelima, hostelima ili ustanovama.

Hrvati koji dolaze iz tih istih područja - oni idu u samoizolaciju koju organiziraju sami kod kuće. Ako nemate uvjete, bit ćete smješteni u karantenu.

U samoizolaciju idu i svi stranci i Hrvati koji u Hrvatsku doputuju iz niza zemalja čiji popis možete pronaći na stranici karantena.hr

Nazovite! Ne odlazite u ambulantu

I najvažnije, ako primjetite simptome poput povišene tjelesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima i umora dvije su opcije:

Prva, ako ste putovali, bili u kontaktu sa zaraženom ili potencijalno zaraženom osobom - nazovite epidemiologa nadležnog za vaše područje. Nikako ne izlazite iz kuće ili stana!

Druga opcija, ako primijetite sve te simptome, a niste putovali ili bili u kontaktu sa zaraženom ili potencijalno zaraženom osobom, nazovite svog liječnika obiteljske medicine.

Ključna riječ je nazovite! Nikako nemojte odlaziti u ambulante ili na hitnu pomoć.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene