Istarski stožer civilne zaštite
Istarski stožer civilne zaštite Foto: Duško Marušić/Pixsell

Stožer za civilnu zaštitu Istarske županije na presici je iznio najnovije informacije o mjerama zaštite od koronavirusa.


Iz Stožera civilne zaštite Istarske županije objavili su kako su jučer navečer kod jedne osobe koja je u samoizolaciji uzeti uzorci zbog sumnje na zarazu koronavirusom, a za još jednu osobu uzorci su uzeti danas tijekom prijepodneva. Ukupno su na testiranje poslana četiri uzorka. Ti slučajevi nisu povezani s prijašnja dva oboljela.

Vezani članci Kafić, ilustracija "Zelena" Istra traži izmijenjene mjere: U kafićima, restoranima i na okupljanjima primjenjivat će se druga pravila? COVID karta belgijskog ministarstva vanjskih poslova Jedini na svijetu: Belgijsko ministarstvo objavilo novu COVID kartu, samo jedna hrvatska regija u zelenom

Na presici je istaknuto da su poduzete sve mjere da se odredi s kojim su osobama bili u kontaktu. Naveli su i kako je pritisak na dežurne epidemiologe velik te ljudi nerijetko ne uspiju odmah s njima stupiti u kontakt. Stoga će se danas otvoriti nova linija prema građanima.

Ponovili su upozorenje građanima da ne odlaze sami k svojim liječnicima opće medicine, već da u slučaju sumnje u simptome koronavirusa kontaktiraju nadležne službe.

Apelirali su na građane da ne otežavaju rad epidemioloških službi te da se pridržavaju uputa.

Načelnik stožera Dino Kozlevac zahvalio je Vladi što su ipak odlučili uvesti mjere kojima se od petka zatvaraju škole i vrtići u Istri. Kazao je i da s Vladom i nacionalnim stožerom dogovaraju kako pomoći onima koji će imati poteškoća jer im djeca neće ići u školu te apelirao na poslodavce da imaju razumijevanja za radnike koji budu u takvoj situaciji.

Najavio je kako će radno vrijeme ugostiteljskih objekata biti skraćeno te da će raditi do 18 sati. Istaknuo je i kako imaju dojave da neki koji trebaju biti u samoizolaciji ne poštuju te mjere te najavio da će se uvesti rigozorne kontrole. "Od danas je jedna osoba u karanteni, radi se o hrvatskom državljaninu. Vlada će snositi troškove karantene."  

Naveo je i da će epidemiolozi obići talijanske turiste koji su ušli u Istru prije proglašenja mjera te vidjeti imaju li neke zdravstvene tegobe.  

Oboljeli muškarci dobro su i nemaju teže simptome. "Držimo sve pod nadzorom, vjerujem da će tako i ostati", rekla je ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić. Naglasila je kako nema mjesta nikakvoj panici te pozvala građane da prate službene informacije koje će biti objavljivane.

Dr. Jasna Valić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije ponovila je upute građanima za izbjegavanje zaraze. Istaknula je kako je važno pridržavati se mjera, biti na dovoljnoj udaljenosti te izbjegavati rukovanja. "Neki koji su poslani u samoizolaciju nisu to shvatili dovoljno ozbiljno", kazala je Valić.

Dosad su u Istri zaražene dvije osobe, dva muškarca iz Labina koji su radili u Italiji. Od petka će biti zatvorene sve škole, vrtići i sveučilište, a otkazana su i sva javna događanja.