Ursula von der Leyen, čelnica EK-a
Ursula von der Leyen, čelnica EK-a Foto: Afp

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u četvrtak da AstraZeneca, prije nego što počne izvoziti cjepvio, treba ispuniti ugovornu obvezu prema Europskoj uniji.


Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca se ugovorom obvezala da će u prva tri mjeseca EU-u isporučiti 120 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa, ali će od toga isporučiti samo 30 milijuna.

Vezani članci Mario Jurić: Glasačko mjesto u Dubrovniku - 3 Već drugi izbori u vrijeme pandemije: Kako izaći na birališta uz minimalnu opasnost od zaraze koronavirusom AstraZeneca Europska komisija neće obnoviti ugovore s proizvođačima AstraZenece i Johnson&Johnsona?

"Mislim da ta kompanija prvo mora nadoknaditi zaostatak, poštovati ugovor koji ima s članicama Unije prije nego što ponovno počne izvoziti", rekla je Ursula von der Leyen po završetku virtualnog samita na kojem je dominirala tema borbe protiv pandemije.

Europska komisija je u srijedu odlučila pojačati nadzor nad izvozom cjepiva, uvodeći načela reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterije koje proizvođači moraju poštovati da bi dobili odobrenje za izvoz.

Čelnici država članica pozvali na solidarnost

Čelnici država članica EU-a pozvali su u četvrtak da se dodatnih 10 milijuna doza BioNTech/Pfizerova cjepiva podijeli među državama članicama "u duhu solidarnosti". U zajedničkoj izjavi usvojenoj po završetku virtualnog samita, čelnici su zatražili od veleposlanika pri EU-u da riješe pitanje raspodjele 10 milijuna doza.

"Potvrđujemo načelo raspodjele cjepiva razmjerno broju stanovnika. Pozivamo Odbor stalnih predstavnika da se pozabavi pitanjem raspodjele 10 milijuna doza BioNTech/Pfizerova cjepiva u drugom tromjesečju 2021. u duhu solidarnosti", stoji u izjavi čelnika EU-a.

BioNTech/Pfizer će u drugom tromjesečju isporučiti 10 milijuna doza cjepiva, koje su inače bile predviđene za isporuku u drugoj polovici godine. S tim dodatnim dozama mogla bi se donekle ublažiti neravnoteža u raspodjeli cjepiva među državama članicama do koje je došlo zbog problema s AstraZenecom, koja će u prvoj polovici godine isporučiti samo trećinu od obećanih doza.

Time su one zemlje koje su najviše naručile od AstraZenece, među kojima je i Hrvatska, ostale najviše zakinute, jer su, računajući na AstraZenecino cjepivo, odustale od količine doza drugih proizvođača koju su mogle naručiti u količini sukladno udjelu svoga stanovništva u ukupnoj populaciji u EU-u.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je preko Twittera da je “stav Hrvatske da se 10 milijuna doza rasporedi u duhu solidarnosti kako bi one zemlje koje su trebale dobiti više doza od AstraZenece primile više Pfizerova cjepiva i time kompenzirale nedostatak koji se nije mogao predvidjeti zbog sporije proizvodnje i distribucije AstraZenece”.

Čelnici EU-a ističu da ubrzanje proizvodnje, distribucije i kampanje cjepiva ostaju ključni za prevladavanje krize.

Poručili su da je epidemiološka situacija i dalje ozbiljna, ponajprije zbog pojave novih sojeva te da se ograničenja uvedena radi suzbijanja zaraze trebaju zadržati. Istodobno, trebaju početi pripreme za zajednički pristup u postupnom ukidanju tih ograničenja kada to epidemiološka situacija dopusti.