Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koronavirus je glavna tema

Rat oko cjepiva: Prije summita čelnika EU iz V. Britanije stigla žestoka poruka Europi

Šefovi država i vlada zemalja članica Europske unije sudjeluju na virtualnom summitu Europskog vijeća. Večeras će im se pridružiti i američki predsjednik Joe Biden koji će iznijeti svoje stavove o budućoj suradnji.

Sastanak čelnika zemalja članica održava se virtualno zbog pogoršanja epidemiološke situacije diljem Europe. Kampanja cijepljenja ključna je tema razgovora, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila da je od prosinca prošle godine izvezeno 77 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa, od čega je u Veliku Britaniju izvezeno 21 milijuna cjepiva.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Slika nije dostupna ''Veliko postignuće'' Simbolička prekretnica s cijepljenjem u EU: ''Postigli smo cilj, ali moramo ići još dalje''

To je gotovo dvostruko više od ranijih podataka koje je Komisija objavljivala po kojima je iz Europske unije bilo izvezeno 41 milijuna doza. Izvoz u Veliku Britaniju je više nego dvostruko veći u odnosu na ranije podatke – 21 milijun u odnosu na ranijih 10 milijuna. Britanski premijer Boris Johnson je uoči summita europske čelnike ponovo upozorio da ne blokiraju izvoz cjepiva.

"Mislim da blokiranje cjepiva ili lijekova, ili sastojaka za cjepiva, nije razumno i mislim da dugoročna šteta od blokada može biti prilično velika", rekao je Johnson.

U Europskoj uniji je ostalo 88 milijuna doza za cijepljenje njezinih građana. Von der Leyen je najavila da će do kraja ovog tromjesečja Uniji biti isporučeno 100 milijuna doza, a da će u sljedećem biti isporučeno 360 milijuna doza.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene