Kafići i restorani zatvoreni su od kraja studenog prošle godine. Ugostitelj Ivan Kapularić želi što prije otvaranje. "Za sada sve plaćate iz svog džepa. Smatram da je od krucijalne važnosti da ovakvi objekti i svi kafići, da im se dopusti rad", poručuje.
Pročitajte i ovo
jedva dočekali
Ugostitelj o ponovnom otvaranju zatvorenih dijelova kafića: "Radujemo se novom početku. Financijska šteta se nagomilala i ogromna je"
Blago popuštanje
Tko je već spreman za kavu? Od danas konačno smijemo na terase kafića, otvaraju se i dvorane. Ipak, ima i nezadovoljnih
Diskriminatorne odluke Stožera ljute struku. Predsjednik ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić napominje kako je čudno da Stožer odobrava kavu za van iz aparata, ali ne odobrava rad kafića.
"To da vi možete kavu kupiti na samoposlužnom aparatu gdje svi tipkaju tipkicama pa tim prstićima razdvajaju poklopce to je dobro, a da vam netko s maskom posluži kavu na prozoru, to nedao bog. Naš je stav da je to duboko pogrešno, nepravedno prema kafićima", smatra.
Nacionalna udruga ugostitelja priopćila je kako doznaje da se otvaranje restorana planira za početak ožujka, a kafića nekoliko tjedana nakon toga, te ističu da je to neprihvatljivo.
Premijer Plenković tvrdi da takav dokument ne postoji. "Malo mi je smiješno, moram priznati da neke udruge imaju tekstove koji ne postoje", poručuje. Dejan Alpeza, ugostitelj iz Rijeke, želi što prije početi s radom.
"Uz potpore da radimo na terasama kada je lijepo vrijeme, kad je ružno nećemo, ali bar nešto da radimo", napominje. Neke mjere pomoći, tvrde ugostitelji, nisu održive.
"Mjere obeštećenja su apsolutno neupotrebljive, te mjere nisu funkcionalne niti u praksi provedive, manje od 0,5% ih ima novca da podmiri račune da bi dobili od države nazad novce", kaže Marin Medak iz Udruge ugostitelja.
Preko 11.000 ljudi manje je zaposleno u ugostiteljstvu nego u istom razdoblju prošle godine. Ministar Aladrović poručuje da će se više o mjerama znati do 1. veljače.
Jelena Tabak iz splitskog Udruženja ugostitelja ima plan. "Da u vidu tog prometa od 3% iznosa 2019. da to bude nekakav bespovratni grant da se ljudi zadrže, ukoliko se razmatra skala otvaranja molimo jednakost među objektima", kaže.
Ministri ne žele govoriti o tome hoće li se najprije otvarati restorani pa tek onda kafići s terasama. Do tada 65.000 ljudi vezanih za sektor ugostiteljstva nekako treba preživjeti. Gospićanima uskače grad s oslobađanjem plaćanja poreza na potrošnju.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr