Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak u školske klupe

U Zagrebu polovica djece došla u školu, Sindikat poručuje: ''Roditeljima ništa nije jasno''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U osnovnim školama u Gradu Zagrebu polovica učenika razredne nastave u ponedjeljak je došla u školu, kazao je za Hinu pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

"U 111 osnovnih škola u Zagrebu, 50,58 posto učenika od 1. do 4. razreda prisustvuje nastavi", kazao je Lovrić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Siguran povratak u škole I talijanski đaci vraćaju se u školske klupe, roditelji zabrinuti: Čeka ih soba za COVID, zabrana pjevanja... Školski hodnik, ilustracija POJAŠNJENJA! Zamjenica ravnatelja HZJZ-a objasnila u kojim situacijama može doći do zatvaranja škola i tko će sve morati ići u samoizolaciju

Dodao je da nema problema s organizacijom nastave učenika u školama koje su zatvorene zbog oštećenja uzrokovanih potresom. Ustvrdio je da su učenici raspoređeni u druge škole te da sve teče bez problema.

Lovrić nije želio komentirati činjenicu da polovica učenika ipak nije došla u škole nakon što su u ponedjeljak počele raditi po novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje omogućavaju organizaciju nastave za sve učenike u razredu.

"Na mrežnim stranicama Vlade piše da dolazak nije obvezan, kao što je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla da su škole otvorene, ali ne i da je dolazak obvezan", ustvrdio je Lovrić.

Sindikati: Roditeljima ništa nije jasno

 

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan izjavila je kako je jasno iz reakcije roditelja i struke da su upute o povratku u škole učenika od prvog do četvrtog razreda nejasne te da je prema njima teško organizirati nastavu, a djeci je to dodatni stres.

"Ministrica cijelo vrijeme govori da je sve jasno, ali jasno je iz reakcija roditelja i struke da zapravo ništa nije jasno. Pogotovo onim roditeljima koji su, pročitavši upute, odveli djecu rodbini ili napravili neke planove, da bi zatim bilo objašnjeno da djeca ne trebaju dolaziti ako imaju objektivno subjektivne razloge za nedolazak u školu", rekla je Tuškan u razgovoru za Hinu.

''Sada roditelji pitaju što to znači - je li subjektivan razlog strah u Zagrebu od potresa ili to što živite sa starijima'', kaže glavna tajnica Sindikata.

Tuškan navodi kako je i problem kod visokorizičnih zaposlenika škola, koji su u petak saznali da trebaju uzeti bolovanje, no Ministarstvo te upute nije dodatno preciziralo. "To ponašanje doista nije u redu", kaže.

Kazala je također da treba pripremiti scenarije za jesen, jer u ovim epidemiološkim uvjetima, koji su predstavljeni kao povoljni, mnoge škole nemaju kapacitete za povratak svih učenika. Na taj će se način, kaže Tuškan, roditeljima omogućiti da znaju što očekivati na jesen.

"Počelo je s time da roditelji mogu birati, pa da ne mogu, i onda nakon toga učitelji po nalogu ravnatelja, koji po nalogu ministrice, moraju ispitivati roditelje zašto djeca neće doći u školu, i ulaziti u privatne stvari", upozorila je Tuškan.

Košiček: Djeca se moraju vratiti u školu

Marko Košiček, savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, rekao je za N1 da su učenici razredne nastave skupina koja se mora vratiti u škole.

''Učenici od 1. do 4. razreda nastavu su pratili uz pomoć roditelja, nisu bili u kontaktu s učiteljima poput starijih učenika. Usvojili su neke vještine koje je teško provjeriti – kako čita, piše li zadaću, a roditelji se vraćaju na posao. To je skupina koja se mora vratiti u školu'', kaže Košiček. Dodaje da će i subjektivni razlozi za nedolazak u školu, poput straha od zaraze, ubrzo nestati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene