Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštra poruka Stožeru

Sportski centar iz Varaždina odlučio nastaviti s radom unatoč odlukama lokalnog stožera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Varaždinski stožer civilne zaštite donio je odluku da se obustave sve kontaktne sportske aktivnosti u rekreacijskim centrima na području županije. Iz jednog sportskog centra poručili su da će nastaviti s radom te će poticati građane da se bave sportom i tako čuvaju svoje zdravlje.

Nakon odluke Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, u kojoj je danas potvrđen čak 281 novi slučaj zaraze, da se obustave sve sportske aktivnosti u kojima dolazi do izravnog kontakta među igračima, iz TTS Sport Centra u Varaždinu su na svojoj Facebook stranici poručili da će oni s radom – nastaviti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Slika nije dostupna Bolnički kapaciteti puni Na sjeveru zemlje zabrinjavajuće, liječnici teškim naporima spasili život zaraženoj bebi

Žele i dalje poticati građane da se kreću i bave sportom i podsjećaju da je u zdravom tijelu i zdrav duh. Dodaju da će se pridržavati svih epidemioloških mjera.

Nastavak rada uz mjere

U dopisu koji su županijskom, ali i nacionalnom stožeru civilne zaštite, ističu ''da se krivulja izravnala i da epidemija usporava, a ne da ubrzava da bi se mjere trebale tako pojačavati''. ''To vam je danas, 5. studenog 2020. na press konferenciji potvrdio i ministar zdravstva gospodin Vili Beroš'', stoji u dopisu.

Dodaju da je u njihovu centru zaposleno 17 ljudi, među kojima nitko nema nikakve simptome.

''Sportska dvorana TTS-a se prostire na 2800 m2 te u ovim okolnostima u jednom satu nikad nema više od 20 osoba na 2000m2 terena. Nadalje, pridržavamo se svih epidemioloških mjera, imamo zaposlene dvije čistačice na puno radno vrijeme koje stalno obilaze i dezinficiraju površine, svlačionice, dvorana uključuje staklene stijene i kupolu tako da se cijelo jutro (pa čak i po ovom hladnom vremenu) provjetrava'', poručuju.

Zbog svega toga su odlučili nastaviti s radom kao i dosad, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

''Mislite da su oni manje rizični od rekreativaca?''

Iz varaždinskog TTS-a stožeru poručuju da se strogo protive onim mjerama koje smatraju neutemeljenima, nelogičnima ''i donesene su zbog samopromocije kroz medije''.

''Odlučili ste obustaviti rad sportskih i rekreativnih centara koji su (VEĆ 100 PUTA REČENO) prva crta obrane od bolesti, ali ste dozvolili da sportske ekipe nastupaju u međužupanijskom ili višem rangu natjecanja.

Zar vi zaista mislite da su oni manje rizični od rekreativaca i da se ne mogu zaraziti ili prenijeti zarazu na nekom drugom mjestu?!

Zar su vjerska (50 osoba na 200m2) ili javna okupljanja (30 osoba na 120m2) manje rizična od sporta i 20 osoba na 2000m2? Tako dugo dok ne proglasite novi lockdown i predložite financijsko obeštećenje ili dok sve ne zatvorite mi ćemo i dalje zdravo raditi i pokušati očuvati 17 radnih mjesta u TTS-u'', napisali su u dopisu.

''Ponašate se kao guske u magli''

''Očito je da se ponašate kao guske u magli i da ste si dali malo previše na važnosti i to BEZ OSNOVNOG EPIDEMIOLOŠKOG ILI MEDICINSKOG OBRAZOVANJA pa da određujete kome ćete izbiti kruh iz usta i zatvoriti poslove. I sad imamo pretjerano najstrože mjere u RH koje nikako nisu adekvatne situaciji u Županiji'', smatraju.

Apeliraju na članove Stožera da pokušaju ''biti empatični na barem deset minuta i zamisliti kako je to ZARADITI ZA VLASTITU PLAĆU I PLAĆU ZA 17 zaposlenih od koje živi 60 osoba''. ''Vjerujemo da je izuzetno lagano i jednostavno ubirati dvije tisuće eura mjesečno iz proračuna i pametovati 15 minuta dnevno iz udobne i tople fotelje'', stoji u dopisu TTS Centra Varaždin.

''Draga gospodo, ili nam u periodu od 07.11.20. – 30.11.20. isplatite na žiro račun 100.000,00 kuna za troškove, odnosno plaće radnicima, režije i izgubljenu dobit ili nas ostavite na miru da radimo svoj posao. Mi smo djelatnost koja brine o ljudskom zdravlju, a ne party zona'', zaključili su.

''Kako su došli do tih mjera?''

Mija Ivanković, direktorica TTS Sport Centra Varaždin, za DNEVNIK.hr je kazala da se pitaju kako je Stožer došao do odluke o zatvaranju rekreacijskih centara. ''Na koji način su došli do tih mjera? Ili zatvorite sve ili nemojte ništa. Gdje je sada problem u rekreacijskim centrima?'', pita se.

Objasnila je i da u sklopu TTS Sport Centra postoje i dvorane za fitness, kineziterapiju, masaže, kao i bar. Sada bi se odlukom Stožer trebalo zatvoriti dvoranu u kojoj se građani rekreiraju trenirajući nogomet, košarku, rukomet, odbojku, stolni tenis i badminton.

''Mi možemo normalno iznajmljivati badminton, odbojku i stolni tenis jer to nisu kontaktni sportovi'', objašnjava Ivanković i dodaje da je to dodatan problem kod ove odluke jer se ne zna točno zašto se jedan sport smije trenirati, a drugi ne – iako se izvode u istoj dvorani.

Nogomet vani je OK

''Ako vani igrate nogomet to je sve OK. Ti svi sportovi se vani mogu igrati, ali je problem u sportskim centrima'', kaže ravnateljica TTS Sport Centra Varaždin.

IZ TTS-a kažu da se ne boje kazni.

''Mi se, kao prvo, pridržavamo svih mjera, od toga da imamo obavijesti na vratima do svih dezinfekcijskih sredstava, dvije čistačice koje obilaze i redovno dezinficiraju sve prostore. Sad smo čak napravili i malo drugačiji sistem svlačionica tako da kad netko dođe igrati badminton ima svoju vlastitu svlačionicu. Stvarno se držimo svih mjera. Ako nam dođe inspekcija mi ćemo se žaliti jer smatramo da ne postoji nikakvo zakonsko uporište za to'', poručuje Mija Ivanković.

Reakcija iz Stožera

Iz Stožera civilne zaštite Varaždinske županije na naš su upit napomenuli da se ne zatvaraju rekreacijski centri na području županije, već se radi o zabrani ''korištenja sportskih terena, sportskih centara i rekreacijskih centara za sportove i sportske aktivnosti u kojima dolazi do fizičkog kontakta (nogomet, rukomet, košarka i sl.) izuzev sportskih ekipa koje se nalaze u sustavu natjecanja''.

''Što se tiče dopisa navedenog pravnog subjekta da se ne namjerava pridržavati Odluka Stožera civilne zaštite RH, odnosno da ih čak svjesno i najavljeno namjerava kršiti, mogu samo napomenuti da postoje institucije koje su zadužene da na to reagiraju, a to su inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i inspektori Državnog inspektorata'', kazao je načelnik županijsko Stožera Robert Vugrin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene