Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: Getty Images

Zabrinjavajuća je epidemiološka situacija na sjeveru Hrvatske, a broj hospitaliziranih pacijenata sve više raste, potvrdili su u srijedu Hini iz zabočke, čakovečke i varaždinske bolnice.


Opisujući trenutnu epidemiološku situaciju u Krapinsko-zagorskoj županiji, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina naglasio je kako je bolnički kapacitet gotovo popunjen jer su trenutno zauzeta 42 kreveta od njih 57.

Na respiratoru je deset pacijenata, sedam ih je na high flow uređaju, a 25 na kisiku, istaknuo je Vančina.

Zabočka bolnica za 20 dana bez kapaciteta?

S obzirom na velik broj osoba koje su u srijedu čekale u redu za testiranje, naglasio je kako se užasava pomisli da bolnica za samo 20 dana neće imati dovoljno kapaciteta.

"Na odjelu interne i kardiologije morali smo smanjiti broj kreveta, što znači manje kreveta za 'čiste' pacijente koji trebaju hospitalizaciju. Taj dio će preuzeti Specijalna bolnica Krapinske Toplice, ali bojim se, ako ćemo ići ovim tempom, da ćemo morati uvoditi dodatne mjere, krevete", upozorio je Vančina.

U Županijskoj bolnici Čakovec trenutno se liječe 52 covid pozitivna pacijenta, a najmlađi je star samo pet tjedana.

Spašavali život petomjesečnoj bebi

Ravnatelj Igor Šegović kazao je kako, iako je stanje u bolnici zasad dobro, postoji potreba za otvaranjem novih covid odjela, jer je samo tijekom prošle noći na odjel primljeno devetero novih pacijenata.

"Bio sam dežuran u subotu kad smo doslovno spašavali život petomjesečnog COVID pozitivnog djeteta. Imalo je upalu pluća i mi smo mu kasno navečer, u 23 sata, spašavali živu glavu", opisao je Šegović i dodao da se bolnica dobro pripremila i za ovu situaciju te da će i dalje normalno funkcionirati.

Julije Meštrović U KBC-u Split od četvrtka samo hitne operacije: ''Nikada nismo imali toliko puno tako teških bolesnika, očekujemo još više ljudi na respiratorima, dvije rodilje su na Intenzivnoj''

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 117 zaraženih pacijenata, a kako su potvrdili iz bolnice, četiri od pet pacijenata na respiratoru nije cijepljeno.

Osim sve većeg rasta broja zaraženih osoba, povećava se i broj cijepljenih, a tijekom proteklih tjedan dana u Varaždinskoj županiji utrošeno je 1770 doza cjepiva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju