Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pravila od lipnja?

Uskoro ćemo na koncerte i u klubove s COVID putovnicom? Testira se organiziranje zabava kao da nema epidemije

QR kod za digitalnu zelenu potvrdu - 2
QR kod za digitalnu zelenu potvrdu - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Digitalna zelena potvrda, kolokvijalno nazvana COVID putovnica, od sljedećeg bi mjeseca mogla postati neophodna ulaznica na koncerte i u klubove te za zabave bez pridržavanja epidemioloških mjera.

Ovog bi se četvrtka u jednom zagrebačkom restoranu trebalo održati prvo probno okupljanje na kojemu će se koristiti COVID putovnice. Radi se o domjenku za 100 osoba koje su cijepljene s obje doze cjepiva i kojima je od druge doze prošlo najmanje dva tjedna. Tijekom četverosatnog druženja ponašat će se kao da epidemije nema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stigla preporuka WHO potvrde o cijepljenju smatra diskriminatornima: One ne mogu biti uvjet za slobodno kretanje ljudi Covid putovnice za prelazak granice? - 1 Objavili i video Europska komisija predložila da COVID putovnice budu obvezne: "Potvrda treba biti spremna do ljeta, a ljeto počinje 1. lipnja"

Sedam dana poslije bit će testirani i, pokaže li se da nije došlo do širenja zaraze, bit će to dokaz da bi cijepljene osobe tijekom turističke sezone mogle uživati u događanjima bez epidemioloških ograničenja, piše Jutarnji list.

"Ako svi uvjeti budu ispunjeni, ako pilot projekt dokaže sigurnost okupljenih i ako budu dobre brojke, od početka lipnja svi s COVID putovnicom moći će uživati u relativno normalnoj turističkoj sezoni", rekao je Jutarnjem listu sugovornik blizak Nacionalnom stožeru.

Nakon spomenutog domjenka u četvrtak nastavit će se s drugim projektima. U subotu će se organizirati probna svadba, a nakon toga i okupljanja s osobama koje su preboljele COVID-19 u posljednjih šest mjeseci.

Bude li sve u skladu s očekivanjima, rekao je sugovornik Jutarnjeg, prije ulaska na koncert ili neki drugi događaj posjetiteljima bi se očitao QR kod s tzv. COVID putovnicom. Na događaj bi mogli ući oni koji su cijepljeni, koji su preboljeli COVID te oni koji imaju negativan test ne stariji od 48 sati. Takva bi pravila mogla biti uvedena već od 1. lipnja.

Ove projekte organizira Udruga ugostitelja u suradnji s HZJZ-om. Hrana i piće za one koji će sudjelovati na domjenku bit će besplatni. Zabava će početi u 18, a trajati do 22 sata.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene