Koncert, ilustracija
Koncert, ilustracija Foto: Afp

Digitalna zelena potvrda, kolokvijalno nazvana COVID putovnica, od sljedećeg bi mjeseca mogla postati neophodna ulaznica na koncerte i u klubove te za zabave bez pridržavanja epidemioloških mjera.


Ovog bi se četvrtka u jednom zagrebačkom restoranu trebalo održati prvo probno okupljanje na kojemu će se koristiti COVID putovnice. Radi se o domjenku za 100 osoba koje su cijepljene s obje doze cjepiva i kojima je od druge doze prošlo najmanje dva tjedna. Tijekom četverosatnog druženja ponašat će se kao da epidemije nema.

Vezani članci Ljubljana, ilustracija Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj" Boris Johnson Johnson odgodio ukidanje restrikcija u Britaniji za mjesec dana: ''Mislim da je razumno još malo pričekati''

Sedam dana poslije bit će testirani i, pokaže li se da nije došlo do širenja zaraze, bit će to dokaz da bi cijepljene osobe tijekom turističke sezone mogle uživati u događanjima bez epidemioloških ograničenja, piše Jutarnji list.

"Ako svi uvjeti budu ispunjeni, ako pilot projekt dokaže sigurnost okupljenih i ako budu dobre brojke, od početka lipnja svi s COVID putovnicom moći će uživati u relativno normalnoj turističkoj sezoni", rekao je Jutarnjem listu sugovornik blizak Nacionalnom stožeru.

Nakon spomenutog domjenka u četvrtak nastavit će se s drugim projektima. U subotu će se organizirati probna svadba, a nakon toga i okupljanja s osobama koje su preboljele COVID-19 u posljednjih šest mjeseci.

Bude li sve u skladu s očekivanjima, rekao je sugovornik Jutarnjeg, prije ulaska na koncert ili neki drugi događaj posjetiteljima bi se očitao QR kod s tzv. COVID putovnicom. Na događaj bi mogli ući oni koji su cijepljeni, koji su preboljeli COVID te oni koji imaju negativan test ne stariji od 48 sati. Takva bi pravila mogla biti uvedena već od 1. lipnja.

Ove projekte organizira Udruga ugostitelja u suradnji s HZJZ-om. Hrana i piće za one koji će sudjelovati na domjenku bit će besplatni. Zabava će početi u 18, a trajati do 22 sata.