Obavijesti Video Pretražite Navigacija
468 glasova za

Europa ih želi do ljeta: Ubrzan postupak odobrenja COVID putovnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici u Europskom parlamentu su odlučili ubrzati postupak odobrenja zelenih digitalnih potvrda kako bi one mogle biti prihvaćene do ljeta, čime će se omogućiti sigurno slobodno kretanje tijekom pandemije, priopćio je Europski parlament u četvrtak.

S 468 glasova za, 203 protiv i 16 suzdržanih, zastupnici su u četvrtak dali podršku za hitni postupak koji omogućuje brži parlamentarni nadzor Komisijinih prijedloga uz istodobno puno poštivanje demokratskih ovlasti.

U raspravi na plenarnoj sjednici u srijedu, većina zastupnika izrazila je potporu za brzu uspostavu digitalne zelene potvrde čiji je cilj olakšati sigurno slobodno kretanje u EU-u tijekom pandemije COVID-19.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kazneno prijavljen Mladić u dva mjeseca počinio 34 krađe: Provaljivao u frizerske salone, kafiće, pekare, trgovine...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oboljela od COVID-a Francuska ministrica tri dana nakon cijepljenja testirana pozitivno pa hospitalizirana: "Dobila sam pojačanu terapiju kisikom"

Nekoliko je govornika istaknulo kako je potrebno osigurati snažnu zaštitu osobnih i zdravstvenih podataka te su upozorili da ne smije doći do diskriminacije osoba koje nisu cijepljene, navodi Europski parlament u objavi.

Komisija je 17. ožujka predstavila prijedlog Uredbe o digitalnoj zelenoj potvrdi kako bi olakšala slobodno kretanje u EU-u te prateći prijedlog o državljanima trećih zemalja koji zakonito borave u EU-u.

Na sljedećoj plenarnoj sjednici, koja će se održati 26. do 29. travnja, bit će prihvaćeno stajalište parlamenta za pregovore s Vijećem koje može uključiti i amandmane na prijedlog Komisije. Odbor za građanske slobode, kao nadležni za ovo pitanje u Europskom parlamentu, može zahtijevati vraćanje izvještaja kako bi počeo pregovore. Parlament i Vijeće trebaju potvrditi ishod pregovora između suzakonodavaca.

Nakon glasanja, predsjednik Odbora za građanske slobode Juan Fernando López Aguilar (S&D, Španjolska) je rekao da su ''digitalne zelene potvrde potrebne kako bismo vratili povjerenje u schengensko područje dok nastavljamo borbu protiv pandemije virusa COVID-19".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Koronavirus je glavna tema Rat oko cjepiva: Prije summita čelnika EU iz V. Britanije stigla žestoka poruka Europi

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak suđenja Peternel u obrani u aferi Remorker: "Moj odvjetnik se čudio kad sam mu rekla da se neću nagoditi"

''Potvrde ne mogu biti preduvjet za slobodno kretanje budući da je ono temeljno pravo u Europskoj uniji. Potvrde također ne mogu voditi prema diskriminaciji onih koji ih nemaju. Podaci građana moraju biti sigurni, a potvrde trebaju sadržavati samo nužne podatke'', rekao je López Aguilar, navodi Europski parlament.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene