Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 44 škole ne zvoni zvono

Sve je više škola koje su za svoje učenike zatvorile vrata: Dosad su zaražena 1863 učenika, a više od 9000 ih je u samoizolaciji

Prazna učionica s napisanim \
Prazna učionica s napisanim \"ONLINE\" na ploči DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prazna učionica s napisanim \ Prazna učionica s napisanim \"ONLINE\" na ploči Foto: DNEVNIK.hr Učenice, ilustracija Učenice, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Broj zaraženih učenika u Hrvatskoj, grafika Broj zaraženih učenika u Hrvatskoj, grafika Foto: DNEVNIK.hr +0 Adela Rukavina, ravnateljica srednje škole Otočac Galerija 1/4 >>
U školama je nastava i u utorak bila – šarolika. Tako su srednjoškolci iz Otočca jedini u Hrvatskoj koji nastavu ne prate na daljinu. Razlog je dobra epidemiološka slika. S druge strane, sve je više osnovnih škola koje su za sve svoje učenike, i one najmanje, zatvorile vrata.

Učenici Srednje škole Otočac jedini su srednjoškolci koji su još uvijek u školskim klupama. ''Zato što je epidemiološka situacija najbolja dosad. Prije je bila puno lošija. Danas je situacija takva da je nula zaraženih profesora, nula zaraženog nenastavnog osoblja i nula zaraženih učenika'', kaže ravnateljica Adela Rukavina.

Profesori su tom odlukom zadovoljni. ''Sve su prednosti učenja u školi naspram online. Živa riječ ne može zamijeniti pisanu riječ putem računala, pogotovo za predmete kao što su matematika fizika, kemija, računovodstvo'', smatra profesorica Maja Pezelj Mandarić.

''Nema te tehničke opreme koja može zamijeniti nastavu uživo'', kaže ravnateljica Rukavina.

Ne mogu svi pratiti nastavu od kuće

Ravnateljica ističe i da mnogi učenici nemaju mogućnost nastavu pratiti iz vlastitog doma.

''Ovaj tjedan učenici ispravljaju ocjene, pišu se kontrolni, da ne govorim da bi to bio problem s online nastavom, pogotovo sto ni svi učenici nemaju jednaku tehničku podršku kod kuće, a neki dijelovi gdje žive čak nemaju niti signala'', objasnila je.

A školsko se zvono više ne čuje u 44 osnovne škole. Jedna od njih je i Osnovna škola Frana Krste Frankopana u Osijeku koja broji 518 učenika.

''Silom prilika smo bili prisiljeni na to jer smo u jednom trenutku imali jako veliki broj djece koja su u samoizolaciji i velik broj djece koja su bila zaražena'', kaže ravnatelj te škole Antun Ptičar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nenastavno osoblje u školama Zaposleni usred koronakrize, a sad bi mogli ostati bez posla i božićnice: "Ovo je bila prilika da imamo dostojanstven Božić, sad nećemo dobiti ni to"

Pročitajte i ovo Dječak koristi tablet za rješavanje online zadataka Pred kraj polugodišta Prvi dan online nastave prošao glatko, zadovoljni učenici, roditelji, ali i struka: "Sada je puno bolje, puno smo naučili iz iskustva iz proljeća"

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj su pozitivna 1863 učenika, a njih 9784 je u samoizolaciji.

Još veći problem u osječkoj osnovnoj školi bili su niži razredi jer je bilo više zaražene i samoizolirane djece nego u višim razredima.

Put do ponovnog povratka u učionice možda se čini dug, ali stepenicu po stepenicu, uz malo odgovornosti, i to će se ostvariti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene