Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pooštravaju mjere zbog omikrona

Pritvoren muškarac, cijepio se umjesto drugih za novac: "Može biti kažnjen kaznom zatvora do tri godine"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je pritvoren muškarac koji se u posljednja dva mjeseca sedam puta cijepio protiv bolesti COVID-19, a kazneno će odgovarati još četvorica drugih na čije se ime cijepio kako bi oni mogli dobiti COVID potvrde, objavili su u srijedu mediji.

Oni se terete zbog manipulacije pri cijepljenju jer su zdravstvene vlasti namjerno doveli u zabludu, pa su one necijepljenima izdale COVID potvrde makar nisu bili cijepljeni, objavila je televizijska postaja POP-TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve je više karantena Susjedna zemlja i dalje ruši rekorde: Tjedni prosjek novih zaraza povećao se za 123 posto Slika nije dostupna Utjecaj pandemije Raste broj zaraženih i u susjedstvu, od danas nova pravila: Izolacija uskoro samo pet dana?

"Tko pri nadležnom državnom tijelu ili kod javnog bilježnika lažnom izjavom dobije potvrdu koja može poslužiti kao dokaz u pravnom prometu može biti kažnjen zatvorskom kaznom do tri godine", upozorila je u izjavi za javnost tim povodom policija, dodavši da u slučaju da su znali za manipulaciju podacima mogu biti kažnjene i osobe koje se takvom potvrdom koriste ili su je izdale.

Policija je navela da su četvorica muškaraca koja se nisu željela cijepiti za novac angažirala osobu sa socijalnim problemima, koja se cijepila u različitim centrima za cijepljenje koristeći njihovu zdravstvenu iskaznicu, a uhićena je kad se za cijepljenje prijavila osmi put i sada se nalazi u pritvoru.

Cijepio se umjesto četvorice drugih

"Osoba je za ta cijepljenja od druge četvorice osumnjičenih, koji su iskoristili njegove probleme i okolnosti u kojima živi, dobio nisku novčanu nagradu, a oni su ga naveli na kazneno djelo, ne vodeći računa o njegovu zdravlju", navela je slovenska policija u priopćenju.

Zdravstvene se vlasti zasada nisu oglasile komentarom koliko bi višekratno cijepljenje mimo preporuka moglo biti opasno i kakve bi posljedice zbog toga osoba koja tako postupi mogla snositi.

Prvi slučajevi sličnog lažiranja COVID statusa u Sloveniji zabilježeni su još u rujnu, kad je u Ljubljani prijavljeno više slučajeva da su oni koji su trebali COVID potvrdu, a nisu se željeli cijepiti za to angažirali druge i plaćali im. Obično su taj posao preuzimale osobe s društvene margine, beskućnici ili ovisnici o drogama, a dobivali su oko 150 eura za jednu primljenu dozu.

Situacija se popravlja

Slovenska vlada u četvrtak će zbog zaraznije omikron varijante virusa odlučiti o novim mjerama koje će vrijediti tijekom blagdana, no brojevi novih zaraza i dalje su u padu, a smanjuje se i broj hospitalizacija.

U posljednja 24 sata otkriveno je 1255 novozaraženih, 300 manje nego prethodni dan, pozitivno je bilo 22 posto testova, a od posljedica bolesti umrlo je još šest pacijenata pozitivnih na COVID, objavio je u srijedu nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Prije sedam dana stanje je bilo ozbiljnije jer je bilo 1529 novozaraženih, a 25,9 posto testova pozitivno.

Sedmodnevni prosjek potvrđenih zaraza u jednom danu pao je na 1154 slučaja, a 14-dnevna incidencija na 819, a brže se smanjuje i broj bolesnika koji trebaju bolničko liječenje.

Očekuje se zabrana masovnih dočeka Nove godine

Danas je u bolnicama 640 pacijenata, od kojih je 206 na intenzivnim odjelima, a s još šest preminulih broj smrtnih slučajeva zbog bolesti povećao se od početka epidemije na 5518, prema podacima ministarstva zdravstva.

Vlada bi uskoro trebala odlučiti hoće li prihvatiti preporuke epidemiologa da se u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana dodatnim restrikcijama ograniči širenje nove varijante virusa, omikrona, koji je otkriven u svim statističkim regijama.

Očekuje se zabrana masovnih dočeka Nove godine i neka ograničenja za trgovačke centre, dok će ugostiteljski lokali, prema najavama, i dalje raditi uz predočenje COVID potvrda, a u novogodišnjoj noći vjerojatno i s produženim radnim vremenom do dva sata ujutro.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene