Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širenje korone

VIDEO Sablasno prazne ulice grada s više od 20 milijuna stanovnika: "Krenulo je poput teretnog vlaka bez kontrole"

Ulice Pekinga - 4
Ulice Pekinga - 4 Afp
Aktualno Galerija Ulice Pekinga - 3 Ulice Pekinga - 3 Foto: Afp Ulice Pekinga - 4 Ulice Pekinga - 4 Foto: Afp Ulice Pekinga - 2 Ulice Pekinga - 2 Foto: Afp +0 Ulice Pekinga - 1 Galerija 1/4 >>
Prazne ulice, napušteni trgovački centri i stanovnici koji se drže podalje jedni od drugih nova su normala u glavnoma kineskom gradu Pekingu. Grad nije pod službenom karantenom zbog politike "nula COVID-a", no broj novooboljelih raste iz dana u dan.

Peking je pogođen velikim širenjem zaraze koronom – prvim u kineskoj prijestolnici od početka pandemije. Do širenja zaraze došlo je tjedan dana nakon što su vlasti ublažile strogu politiku "nula COVID-a" u zemlji.

Utjecaj epidemije u gradu vidljiv je u utorak u otmjenoj trgovačkoj četvrti Sanlitun. Tamo su obično pune trgovine i restorani bili bez kupaca i, u nekim slučajevima, radili su s manjim brojem zaposlenih ili su nudili samo hranu za van.

Slični prizori vide se diljem Pekinga. Tvrtke sve više javljaju o vrlo teškim uvjetima za rad zbog velikog broja oboljelih zaposlenika. Istodobno, zdravi ostaju kod kuće kako bi izbjegli zarazu.

Jedna od zaposlenica u lokalnoj upravi kazala je za CNN da je 21 od 24 zaposlenih u njezinu uredu obolio posljednjih dana.

"Kako su i nadređeni uglavnom zaraženi, nemamo puno posla", rekla je Sylvia Sun. "Uobičajeni događaji, predavanja, predstave, aktivnosti roditelj-djeca definitivno se neće održavati", dodala je.

Do sada epidemije manjih razmjera

Peking je ranije već doživljavao epidemiju manjih razmjera. Do početka prosinca nadležne službe pratile su svaki slučaj izbijanja zaraze, no nakon eksplozije broja zaraženih nema podataka o opsegu širenja korone.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Koronavirus u Hrvatskoj Preminulo 12 osoba: Stožer objavio nove podatke, provjerite stanje po županijama

U srijedu je kinesko Nacionalno zdravstveno povjerenstvo (NHC) odustalo od pokušaja praćenja svih novih slučajeva zaraze, najavljujući da više neće uključivati ni asimptomatske infekcije u dnevna izvješća.

"Nemoguće je točno shvatiti stvarni broj asimptomatskih infekcija", navode.

Petina zaraženih u Pekingu

U srijedu ujutro Kina je javila o 2249 simptomatskih slučajeva na nacionalnoj razini, a petina njih otkrivena je u glavnom gradu. Problem je i što je opseg testiranja smanjen, građani se mogu testirati u svojem domu i kao takvi slučajevi - ostaju nezabilježeni, pa bi stvarne brojke mogle biti puno veće.

U objavi na Twitteru odvjetnik sa sjedištem u Pekingu i bivši predsjednik Američke gospodarske komore u Kini James Zimmerman napisao je da je oko 90 posto ljudi u njegovu uredu oboljelo, što je dvostruko više u odnosu na stanje otprije samo nekoliko dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogorčeni Kinezi "Moramo odlučno slomiti neprijateljske snage": Procurio plan vlade za gušenje nezadovoljstva građana

"Naša politika rada kod kuće sada je 'radi kod kuće ako si dovoljno dobro'. Ovo je krenulo poput teretnog vlaka bez kontrole", napisao je.

Znanstvenici tvrde da bi relativno nizak broj prethodno zaraženih pacijenata s COVID-om u Kini i niža djelotvornost široko korištenih cjepiva mogli omogućiti brzo širenje virusa.

"Trenutačni sojevi brže će se širiti u Kini nego što su se proširili u drugim dijelovima svijeta jer ti drugi dijelovi svijeta imaju određeni imunitet protiv infekcije iz prethodnih valova ranijih sojeva omikrona", rekao je epidemiolog Ben Cowling.

Glavne gradske bolnice zabilježile su 19.000 pacijenata sa simptomima gripe od 5. do 11. prosinca - šest puta više nego prošli tjedan. Broj pacijenata koji su posjetili klinike za temperaturu bio je 16 puta veći u nedjelju nego tjedan dana prije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene