Dvije naše najjužnije županije su pod povećanim rizikom. Razlog su, kaže ministar Beroš, koncerti, obiteljska i razna druga okupljanja. Puni se i intenzivna u KBC-u Split. Liječnici već sad sa strepnjom gledaju prema jeseni.

Galerija Vili Beroš, ministar zdravstva Testiranje na COVID Sanda Stojanović Stipić +1 Cjepivo

U jedinici intenzivnog liječenja u KBC-u Split raste broj bolesnika. Trenutačno ih je 10, od kojih devet na respiratoru.

''Ali ta brojka 10 je ogromna. Pogotovo kad usporedimo s prošlom godinom, kada smo od lipnja do rujna imali sve skupa samo deset bolesnika'', komentirala je za Dnevnik Nove TV Sanji Vištici predstojnica Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje u KBC-u Split, Sanda Stojanović Stipić.

Dobar dio pacijenata ovog ljeta je bio mlađi od 50 godina. Gotovo svi necijepljeni.

''Evo, osmero smo ih sad uspjeli odvojiti od respiratora i prvo pitanje koje nam postavljaju je kad se mogu cijepiti'', otkrila je.

I ministar Beroš opet poziva na cijepljenje. A s druge strane država subvencionira testove za koncerte za osobe koje nisu cijepljene. Do sada je na testiranja država potrošila milijardu kuna. Hoće li Hrvatska poći stopama Njemačke u kojoj od listopada više neće biti besplatnih brzih testova?

Odette Sapač, direktorica TZ Rovinj Istarski šampion turizma noćas će prijeći dva milijuna noćenja: ''Vratili smo se na vrijeme kada se tražio krevet više''

Andrej Plenković u Opatiji Plenković najavio da se u četvrtak sastaje s generalima: "Optužnice ne postoje, postoji zahtjev"

''Moramo imati određeni prilagodbeni period u kojem moramo omogućiti besplatne testove. Da ljudi jednostavno shvate o čemu je riječ. Nakon toga, ukoliko virus i dalje bude među nama, ukoliko na jesen među nama bude opasniji, jednostavno svi skupa ćemo se morati prilagoditi'', rekao je Vili Beroš.

Treba li država subvencionirati i plaćati testove onima koji se nisu cijepili, pitali smo i građane.

''Ne. Zato što recimo ja sam išla nas svadbu, a cijepljena sam jednom i morala sam sama platiti test'', rekla je Marijana.

''Ponuđeno je cijepljenje, čemu onda? Šta ne? Ja sam se cijepila i nema potrebe za ikakvim testom i ako ostali to isto naprave. Cijepljenje je besplatno, zašto ne? Zašto onda plaćat testove'', govori Ankica.

Premijer kaže - morat ćemo balansirati kad je riječ o virusu. Vodit će se računa, dodaje, jednako i o cijepljenima i o necijepljenima. Sada već svi gledaju prema novoj korona karti koja će biti objavljena u četvrtak. Predstojnica splitske klinike sa strepnjom gleda prema jeseni.

''Jako se bojim jeseni. Pogotovo kad usporedimo da sad imamo tri puta više bolesnika na mehaničkoj ventilaciji, a nismo još došli niti do rujna'', otkrila je.

Tek onda slijedi prava borba sa zaraznijom, delta-varijantom. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju