Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PUNI SE INTENZIVNA U SPLITU

Raste broj pacijenata na respiratoru: ''Osmero smo ih sad uspjeli odvojiti od respiratora i prvo nas pitaju kad se mogu cijepiti''

Aktualno Galerija Vili Beroš, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar zdravstva Foto: DNEVNIK.hr Testiranje na COVID Testiranje na COVID Foto: DNEVNIK.hr Sanda Stojanović Stipić Sanda Stojanović Stipić Foto: DNEVNIK.hr +0 Cjepivo Galerija 1/4 >>
Dvije naše najjužnije županije su pod povećanim rizikom. Razlog su, kaže ministar Beroš, koncerti, obiteljska i razna druga okupljanja. Puni se i intenzivna u KBC-u Split. Liječnici već sad sa strepnjom gledaju prema jeseni.

U jedinici intenzivnog liječenja u KBC-u Split raste broj bolesnika. Trenutačno ih je 10, od kojih devet na respiratoru.

''Ali ta brojka 10 je ogromna. Pogotovo kad usporedimo s prošlom godinom, kada smo od lipnja do rujna imali sve skupa samo deset bolesnika'', komentirala je za Dnevnik Nove TV Sanji Vištici predstojnica Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje u KBC-u Split, Sanda Stojanović Stipić.

Dobar dio pacijenata ovog ljeta je bio mlađi od 50 godina. Gotovo svi necijepljeni.

''Evo, osmero smo ih sad uspjeli odvojiti od respiratora i prvo pitanje koje nam postavljaju je kad se mogu cijepiti'', otkrila je.

I ministar Beroš opet poziva na cijepljenje. A s druge strane država subvencionira testove za koncerte za osobe koje nisu cijepljene. Do sada je na testiranja država potrošila milijardu kuna. Hoće li Hrvatska poći stopama Njemačke u kojoj od listopada više neće biti besplatnih brzih testova?

Pročitajte i ovo Odette Sapač, direktorica TZ Rovinj ŠEFICA TZ-A OTKRIVA Istarski šampion turizma noćas će prijeći dva milijuna noćenja: ''Vratili smo se na vrijeme kada se tražio krevet više''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROBLEMI S BIH Plenković najavio da se u četvrtak sastaje s generalima: "Optužnice ne postoje, postoji zahtjev"

''Moramo imati određeni prilagodbeni period u kojem moramo omogućiti besplatne testove. Da ljudi jednostavno shvate o čemu je riječ. Nakon toga, ukoliko virus i dalje bude među nama, ukoliko na jesen među nama bude opasniji, jednostavno svi skupa ćemo se morati prilagoditi'', rekao je Vili Beroš.

Treba li država subvencionirati i plaćati testove onima koji se nisu cijepili, pitali smo i građane.

''Ne. Zato što recimo ja sam išla nas svadbu, a cijepljena sam jednom i morala sam sama platiti test'', rekla je Marijana.

''Ponuđeno je cijepljenje, čemu onda? Šta ne? Ja sam se cijepila i nema potrebe za ikakvim testom i ako ostali to isto naprave. Cijepljenje je besplatno, zašto ne? Zašto onda plaćat testove'', govori Ankica.

Premijer kaže - morat ćemo balansirati kad je riječ o virusu. Vodit će se računa, dodaje, jednako i o cijepljenima i o necijepljenima. Sada već svi gledaju prema novoj korona karti koja će biti objavljena u četvrtak. Predstojnica splitske klinike sa strepnjom gleda prema jeseni.

''Jako se bojim jeseni. Pogotovo kad usporedimo da sad imamo tri puta više bolesnika na mehaničkoj ventilaciji, a nismo još došli niti do rujna'', otkrila je.

Tek onda slijedi prava borba sa zaraznijom, delta-varijantom. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene