Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUČAJ NA SUDU

Radijska voditeljica BBC-ja umrla zbog krvnih ugrušaka nakon što je primila AstraZenecino cjepivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
BBC-jeva voditeljica Lisa Shaw umrla je zbog komplikacija uzrokovanih cjepivom AstraZeneca, zaključio je u četvrtak mrtvozornica u slučaju koji se smatra prvim u kojem je cjepivo protiv koronavirusa službeno utvrđeno kao osnovni uzrok smrti u Velikoj Britaniji.

Lisa Shaw, 44-godišnjakinja, odmah nakon što je primila dozu cjepiva britanske proizvodnje, zdravstveno stanje naglo se pogoršalo. Na početku je imala problem s jakom glavoboljom, a nekoliko dana kasnije teško se razboljela. Imala je snižen broj trombocita i ugruške u malim i velikim krvnim žilama, ali i krvarenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O ASTRAZENECI I JOHNSON&JOHNSONU Istraživački tim s Oxforda objavio izvještaj: Usporedili rizik od ugrušaka nakon zaraze koronom i nakon cijepljenja

Mrtvozornica iz Newcastlea Karen Dilks utvrdila je da je Shaw patila od krvnih ugrušaka u mozgu koji su uzrokovali smrtonosni moždani udar, piše Daily Mail. Primljena je u bolnicu Royal Victoria u Newcastleu nakon što se žalila na glavobolju. Istragom, koja je trajala manje od sat vremena, utvrđeno je da je stanje povezano s cjepivom AstraZeneca izuzetno rijetko.

Prema nedavnoj studiji, krvni ugrušci iz cjepiva protiv Covida AstraZeneca iznimno su rijetki, ali mogu biti ubiti do četvrtine rijetkih oboljelih pacijenata. Zbog tih je komplikacija iz britanskog zdravstvenog sustava došla preporuka da mlađi od 40 godina umjesto toga dobiju Pfizer ili Modernu.

U priopćenju objavljenom nakon saslušanja, Shawova je obitelj rekla da je ovo za njih još jedan težak dan te su zamolili za privatnost.

Istraživači inzistiraju na tome da je veza između krvnih ugrušaka i cjepiva protiv Covida AstraZeneca rijetka, a smatra se da će nuspojava utjecati na samo jednog od 50.000 mlađih od 50 godina koji se cijepe tim cjepivom, a 23 posto od njih je umrlo zbog imunološke trombocitopenije i tromboze izazvane cjepivom (VITT) što je naziv nuspojave.

Stručnjaci su tvrdili da je smrtonosniji od drugih sličnih poremećaja zgrušavanja.

Trombocitopenija je stanje u kojem pacijent ima mali broj stanica koje pomažu u zgrušavanju krvi, poznate kao trombociti. Tromboza se javlja kada krvni ugrušci blokiraju vene ili arterije i glavni je uzrok moždanog udara i srčanog udara.

Nijedan ugrušak nije viđen više od mjesec dana, otkrili su i akademici iz Fondacije NHS Foundation Trust na Oxfordu. No to je uglavnom zato što nitko više ne prima prvu dozu cjepiva.

Rizik od razvoja VITT -a iz drugog uboda kada je on osam do 12 tjedana nakon prvog značajno je manji i zbog toga su znanstvenici koji su istraživali vezu tvrdili su da bi treća doza vjerojatno imala još manji rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene