Obavijesti Video Pretražite Navigacija
broj novozaraženih raste

Jesu li bolnice spremne za novi val koronavirusa? Pacijenti traže ista pravila za sve: "Mislim da bi se trebali liječnici cijepiti. Ako traže to od nas, trebali bi i oni"

Aktualno Galerija Cijepljenje medicinara - 5 Cijepljenje medicinara - 5 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje medicinara - 7 Cijepljenje medicinara - 7 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje medicinara - 6 Cijepljenje medicinara - 6 Foto: DNEVNIK.hr Cijepljenje medicinara - 4 Cijepljenje medicinara - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Cijepljenje medicinara - 3 Galerija 1/8 >>
Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom raste iz dana u dan. Bolnice tvrde da su spremne za nadolazeću jesen. Kako će sve izgledati u ovom četvrtom valu, još se ne zna. No zna se da nisu svi zdravstveni djelatnici cijepljeni.

Ukupno 677 novih slučajeva. Kakva je jesen pred nama?

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret blagdanima Svi su na nju već pomalo i zaboravili, a broj zaraženih i oboljelih raste: Stručnjaci su zabrinuti, upozoravaju na ključne preporuke Slika nije dostupna BORBA PROTIV KORONAVIRUSA Bolnice su preopterećene: Liječnici iz Italije stigli kao pomoć kolegama u susjedstvu

"Vjerojatno burna jesen. Evo nećemo pesimistično ali očito su brojke već sada počele rasti a to znači da ćemo sljedećih tjedana imati vrlo vjerojatno sve veći broj", komentirala je Karli Trstenjak za Dnevnik Nove TV epidemiologinja Iva Pem Novosel.

Raste i broj hospitaliziranih. Imaju li liječnici jasan plan? Danas se ministar trebao sastati s ravnateljima bolnica, no sastanak je odgođen.

"Zasad još nije donesena odluka na organizaciji COVID odgovora u gradu Zagrebu. Ono što je zasad u rasprava da će organizacija vrlo vjerojatno ići u svim zagrebačkim bolnicama", objasnio je Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore.

Drugim riječima, KB Dubrava trebala bi se rasteretiti. Tako bi trebalo biti i u ostalim županijama, a....

"U slučaju većeg intenziteta zaraze i povećanog broja oboljelih zdravstveni sustav prilagodit će organizaciju smještaja temeljem dosadašnjih iskustava s epidemijom COVID-19", priopćili je Ministarstvo zdravstva.

A trenutačno najveći broj pacijenata s COVID-om ima splitska bolnica. Ukupno 70 hospitaliziranih, 19 pacijenata na respiratoru. Lani na isti dan, u bolnici njih tri puta manje.

Trebaju li se zdravstveni radnici cijepiti?

Po anketama Komore vrlo malo liječnika ne želi se cijepiti. Većina ih je to već i obavila. Budu li na COVID odjelima radili samo cijepljeni, je li to demotivirajuće?

"Ne, ne možemo reći da će cijepljeni raditi više nego necijepljeni", navodi ravnatelj KBC-a Rijeka, Alen Ružić.

U Rijeci je danas krizni stožer raspravljao kako motivirati necijepljene djelatnike. U Osijeku su to pokušali dopisom o potencijalnom traženju odšteta od radnika - dođe li do sudskog spora.

Isto od zdravstvenog osoblja traže i pacijenti. Jer nije im logično da oni za ulazak u bolnicu moraju imati negativan test, dok medicinsko osoblje za dolazak na posao isti test - ne treba.

"Mislim da bi trebala bit jednaka pravila za sve", komentirala je Vlatka.

"Mislim da bi se trebali liječnici cijepiti. Ako traže to od nas, trebali bi i oni", govori Snježana.

Prema posljednjim podacima ministarstva od prije dva tjedna dosad je cijepljeno 80 posto liječnika i 59 posto sestara i tehničara.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene