Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Blagi simptomi"?

U epicentru omikrona čak 330 posto više hospitalizacija: "Njihovi simptomi su toliko različiti..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnoafrička pokrajina u kojoj je prvi put otkriven soj koronavirusa omikron zabilježila je porast hospitalizacija za 330 posto u posljednja dva tjedna. Pokrajina Gauteng je područje s najmanje cijepljenih u zemlji s manje od 40 posto cijepljenog stanovništva.

Južnoafrička pokrajina Gauteng, koja uključuje i grad Johannesburg, područje je na kojem je prvi put otkriven soj omikron. U posljednja dva tjedna ta pokrajina bilježi 330 posto više hospitalizacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kronavirus u Hrvatskoj Preminulo još 10 osoba: Stožer objavio nove podatke o zaraženima, pogledajte stanje po županijama Slika nije dostupna VELIKO OTKRIĆE ZNANSTVENIKA Prikrivene varijante omikrona mogu vas ponovno zaraziti svaki mjesec: "Nismo zaštićeni od novih infekcija"

Na području s nešto više od 12 milijuna stanovnika jednu dozu cjepiva primilo je manje od 40 posto stanovništva. Prošli tjedan soj omikron je pronađen u 77 slučajeva u regiji, a liječnici strahuju da bi najzarazniji soj koronavirusa dosad mogao izbjeći zaštitu cjepiva zbog mutacije.

Iako su lokalni zdravstveni dužnosnici izvijestili da su slučajevi ovog soja s vrlo blagom kliničkom slikom, čini se da povećanje broja hospitalizacija upućuje na suprotno. Inače, pokrajina Gauteng je do prije dva tjedna imala smanjenje broja hospitaliziranih osoba pozitivnih na koronavirus.

Tijekom prvog tjedna u studenome hospitalizirano je 120 oboljelih, potom se ta brojka u drugom tjednu studenoga popela na 276, a tjedan nakon toga je hospitalizirano 580 oboljelih.

Simptomi različiti od dosad viđenih

S obzirom na to da se sekvenciranje provodi samo na malom postotku pozitivnih testova, trenutačno nema preciznog podatka koliko je njih oboljelo od soja omikron. No, ne skrivaju da se simptomi razlikuju od onih koje su ranije viđali na pacijentima oboljelima od korone.

"Njihovi simptomi su toliko različiti, ali i blaži od onih koje sam prije liječila", rekla je dr. Angelique Coetzee, članica odbora Južnoafričke liječničke udruge. "Predstavlja blagu bolest sa simptomima koji su bol u mišićima i umor zbog kojega se pacijenti dan ili dva ne osjećaju dobro", dodala je.

"Do sada smo otkrili da zaraženi nemaju gubitak okusa i mirisa. Mogu imati lagani kašalj. Nema izraženih simptoma. Od zaraženih neki se trenutačno liječe kod kuće", rekla je Coetzee.

Vrlo zarazna varijanta

Joe Phaahla, južnoafrički ministar zdravstva, za nedavni porast slučajeva hospitalizacije okrivio je, međutim, vrlo zarazan soj. Tijekom proteklih devet dana broj slučajeva povećao se devet puta. S oko 500 hospitalizacija dnevno 20. studenog broj se povećao na 4500 dnevno protekli tjedan, piše DailyMail.

Treba napomenuti i da su neki od 77 slučajeva zaraze sojem omikron koje su zdravstveni dužnosnici pronašli prošli tjedan bili među cijepljenim osobama - što je izazvalo uzbunu. Cijepljene osobe općenito imaju manji rizik od teške infekcije COVID-om nego necijepljeni, što je moglo rezultirati blažim slučajevima.

Unatoč raširenim ograničenjima putovanja, soj omikron je ipak uspio pronaći svoj put do drugih država.

Velika Britanija se pridružila mnogim europskim zemljama poput Austrije, Belgije, Češke, Danske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Španjolske, Velike Britanije i Portugala u pronalaženju slučajeva ove varijante u posljednjih nekoliko dana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene