Indija trpi najgoru krizu zbog pandemije koronavirusa. Uz bolest među građanima se jednako brzo širi i strah. Bolnice odbijaju primiti pacijente, a bolesnima nedostaje i kisika u bocama.

Galerija


Strah i bolest šire se među građanima Indije. Bolnice su prepune, a zalihe medicinskog kisika su gotovo na nuli. U posljednja 24 sata imali su 3285 smrtnih slučajeva. To je prvi put od početka epidemije da je broj preminulih veći od 3000.

Vezani članci Koronavirus u Japanu Proglasit će izvanredno stanje? Imaju rekordan broj novih slučajeva zaraze: "Porast brojki nije imao veze s Olimpijskim igrama" Testiranje na koronavirus, ilustracija - 3 Najgora situacija s koronom i dalje u Dalmaciji. Više županija ipak bez novih slučajeva, provjerite je li vaša među njima

India Today piše o obitelji 62-godišnjeg Rameshe Bhatije. Njegova supruga i kći trče od bolnice do bolnice tražeći slobodan krevet za njega.

Pozitivan je na COVID-19, a saturacija mu je pala na 60 i doslovno se bori za svaki dah. Bhatia sjedi u rikši i nemoćno promatra dok njegova obitelj čeka u redu za punjenje boce kisikom u obližnjoj punionici. Bhatiju su odbili u šest bolnica, rekli su im da nema slobodnih kreveta.

"Pokušali smo dobiti bolnički krevet na pet ili šest mjesta, ali nismo uspjeli. Otišli smo u bolnicu Manipal i tamo su nam rekli da gubimo vrijeme", rekla je njegova supruga Neena Bhatia. Izvan stanice za punjenje boca kisikom, obitelj čeka na red sa stotinama drugih.

"Nadam se da ćemo dobiti što nam je potrebno i moći se vratiti s njim kući pa ga tamo liječiti. Kad bude malo stabilniji, možda već sutra, ponovno ćemo potražiti krevet u bolnici", rekla je Neena.

Policija čuva stanicu za punjenje

Ispred stanice za punjenje Naraina Vihar raspoređena je i policija. Policajci imaju zadatak sačuvati ono što je trenutačno najvrjednije u Indiji - medicinski kisik.

Stotine građana koji čekaju u redu riskiraju da se i sami zaraze koronom, a sve to kako bi njihovi najmiliji koji se bore s tom bolesti mogli disati.

"Čekam ovdje od dva sata ujutro. Bolnice su nas zamolile da bolesnika liječimo kod kuće jer nema slobodnih kreveta. Ali netko bi nam trebao objasniti kako se treba brinuti o pacijentu i osigurati mu kisik", rekao je muškarac koji stoji u redu.

Stanovnici Delhija tijekom posljednja dva tjedna prolaze agoniju u borbi protiv bolesti u kojoj nemaju slobodnih kreveta niti medicinskog kisika.

"Imam nekoliko rođaka kojima je potreban kisik", navodi čovjek u kasnim pedesetim godinama. Ljut je i potišten zbog toga kako stvari stoje. "Političare uopće nije briga za nas, nema ih ovdje", navodi.

Na kisik čekaju i hitne pomoći

Situacija je toliko loša da na kisik ne čekaju samo ljudi nego i vozila hitne pomoći koja boce s kisikom pune za potrebe bolnica. Svi su očajni i utrkuju se s vremenom, vode tešku bitku protiv smrtonosne bolesti koja je u nekoliko tjedana poharala grad.

"Moj rođak je imao napadaj astme. Nitko ga nije htio primiti. Zatražili smo od medicinskog osoblja da ga barem pregledaju. Jedna bolnica ga je pristala primiti, ali tražili su 50.000 rupija (cca 4200 kuna op.a.)", rekao je muškarac u dvadesetim godinama.

Više od 300 tisuća novozaraženih svakodnevno

Indija već neko vrijeme svakodnevno ima više od 300.000 zaraženih dnevno, a velik je i broj smrtnih slučajeva. Krematoriji su puni tijela i rade danonoćno.

Gotovo je postalo pravilo da rade masovne kremacije u kojima se spaljuju deseci tijela, a noćno nebo u određenim područjima New Delhija doslovno svijetli.

Bolest i smrt su posvuda među ljudima i na ulicama. Zdravstveni sustav se urušio, u bolnicama nema kisika, pa Indijci već više od tjedan dana pokušavaju osigurati boce s kisikom kako bi spasili svoje najmilije.