U Indiji je u ponedjeljak zabilježen novi rekord - više od 350.000 novozaraženih. Bolnice odavno više ne mogu pomoći svima kojima pomoć treba.


Pandemija koronavirusa u Indiji potpuno je izvan kontrole. Zabilježen je novi rekord od više od 350 tisuća zaraženih u jednom danu.

Vezani članci Posljedice monsunskih kiša u Indiji - 2 Zapad Indije potopile obilne kiše: Živote je izgubilo najmanje 125 osoba, za nestalima traga vojska i mornarica Koronavirus u Indiji Prva indijska covid pacijentica ponovno zaražena

Taj broj raste već peti dan za redom. Indijske bolnice su pretrpane, zdravstveni sustav ne može pružiti skrb svim zaraženim pacijentima. Prenapučene bolnice u Delhiju i drugdje odbijaju pacijente nakon što im je ponestalo zaliha medicinskog kisika i kreveta.

"Trenutačno su bolnice u ekstremno kriznoj situaciji", rekao je glasnogovornik bolnice Sir Ginga Ram u glavnom gradu New Delhiju.

U nedjelju je premijer Narendra Modi pozvao sve građane da se cijepe i budu oprezni, dok su bolnice i liječnici poslali hitna upozorenja kako se ne mogu nositi s navalom pacijenata.

U nekima od najpogođenijih gradova, uključujući i New Delhi, tijela se masovno spaljuju u improviziranim krematorijima.

Sve je više i umrlih. Dio stanovnika okrenuo se crnom tržištu na kojem su cijene medicinskih potrepština skočile u nebo.

SAD, Velika Britanija, Njemačka, Rusija i još neke zemlje najavile su hitno slanje pomoći.