Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao je u Hrvatsku?

Što do sada znamo o omikronu: ''Znamo da može izbjegavati imunosti, ali...''

Aktualno Galerija Koronavirus: Dolazi novi soj, omikron - 1 Koronavirus: Dolazi novi soj, omikron - 1 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus: Dolazi novi soj, omikron - 2 Koronavirus: Dolazi novi soj, omikron - 2 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus: Dolazi novi soj, omikron - 3 Koronavirus: Dolazi novi soj, omikron - 3 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus: Dolazi novi soj, omikron - 4 Koronavirus: Dolazi novi soj, omikron - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Koronavirus: Dolazi novi soj, omikron - 5 Galerija 1/9 >>
Ozbiljno se sumnja da je novi soj koronavirusa stigao i u Hrvatsku. Visokosuspektni uzorci, poslani su na detaljnu analizu. Za sada je virus potvrđen u 38 zemalja. Sanja Vištica je za Dnevnik Nove TV provjerila što se za sada o tom soju konkretno zna.

Omikron je najvjerojatnije stigao i do Hrvatske. Na analizu su poslana dva uzorka. ''Da bi se potpuno potvrdilo, treba napraviti sekvenciranje, znači sekvencirati genom cijelog virusa, a rezultate očekujemo u ponedjeljak'', potvrdila je Goranka Petrović iz HZJZ-a.

Riječ je o hrvatskim državljanima koji su epidemiološki povezani, ali gdje je točno izvor zaraze još se ne zna . 

S Instituta Ruđer Bošković kažu da su na jednom uzorku prisutne mutacije karakteristične za omikron.

U međuvremenu, omikron je potvrđen u 38 zemalja. Od Amerike, preko Belgije do Japana. Pronađen je i u susjedstvu, u Italiji i u Austriji. Za sada se vjeruje da se brzo prenosi, brže od Delta soja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne žele ograničenja VIDEO Tisuće na prosvjedima u još dvije zemlje, povod su COVID mjere: Policija zahtjeva da okupljeni stave maske

Pročitajte i ovo Novi prosvjed protiv Covid potvrda - 3 ANTIVAKSERSKI PROSVJED VIDEO Prosvjednici protiv COVID potvrda zazivaju mir i jedinstvo, a onda prijete Stožeru i Vladi

''S druge strane znamo da je imunoevazivan u smislu da može izbjegavati imunosti stečene preboljenjem bolesti, a vjerojatno i cijepljenjem, tako da će se ti koji su preboljeli bolest moći ponovno inficirati, a isto tako i oni cijepljeni nakon određenog protoka vremena od cijepljenja'', objašnjava prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača, imunolog.

Za sada se pretpostavlja da neće izazvati veće promjene u težini kliničke slike.
Unaprijeđeno cjepivo će se morati pričekati. Ali booster doza, kaže imunolog Trobonjača, itekako ima smisla.

''Ja ne vjerujem da će on izbjegavati imunosti 100 %. Drugim riječima, da ga antitijela koja mi steknemo cijepljenjem neće niti malo blokirati. U određenom postotku će ga blokirati. I sada ako ga u određenom postotku blokiraju, onda je svakako pametno tu dozu ili koncentraciju antitijela u plazmi povećati značajno, a to činimo busteriranjem'', akaže Trobonjača.

Dobra vijest je da za sada nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj povezan s omikronom.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene