Nova varijanta koronavirusa, ilustracija
Nova varijanta koronavirusa, ilustracija Foto: Afp

Nova varijanta koronavirusa, omikron, identificirana je u 38 zemalja, ali za sada nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj kod osobe zaražene tom inačicom, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).


"Nisam dobio informaciju o smrti povezanoj s omikronom", izjavio je na konferenciji za novinare Christian Lindmeier, glasnogovornik organizacije bazirane u Ženevi.

Maria Van Kerkhove, tehnička upraviteljica WHO-a za COVID-19, rekla je da je omikron otkriven u 38 zemalja i da se ta varijanta proširila u šest regija WHO-a. Organizacija procjenjuje da će biti potrebno nekoliko tjedana dok se dobije preciznija slika mogućeg djelovanja omikrona.

"Preliminarni podaci upućuju na veću zaraznost, ali to je za sada sve što znamo", objasnio je Lindmeier. Predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa rekao je da je pojava omikron varijante "konačni dokaz koliko je opasna nejednakost u pogledu cijepljenja u svijetu".

Zabava, ilustracija Božićna zabava postala najveće žarište omikrona: "Ovo je bio super šireći događaj"

"Znanstvenici su više puta upozorili međunarodnu zajednicu na opasnosti novih varijanti na mjestima gdje je stopa procijepljenosti niska", izjavio je u Moskvi Francesco Rocca, predsjednik Međunarodnog saveza društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC).

Omikron, ilustracija Europska agencija: "Omikron bi mogao izazvati više od polovice svih infekcija u Europi"

Prema UN-ovim statistikama, oko 65 posto stanovnika najrazvijenijih zemalja su primili najmanje jednu dozu cjepiva protiv virusa COVID -19, prema samo 7 posto u najmanje razvijenim zemljama. Zapadne zemlje su optužene da gomilaju zalihe cjepiva i WHO ih je pozvao da se ne žure s trećom dozom, dok milijuni u svijetu nisu primili ni prvu dozu.

"To je sebičan i slijep pristup zapadnih zemalja", rekao je Rocca u petak. "Nevjerojatno je kako ne uviđamo do koje smo mjere povezani i zato omikron varijantu prozivam konačnim dokazom nejednakosti u cijepljenju", istaknuo je.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju