Od ponedjeljka Primorsko-goranska županija ide u potpuno zatvaranje. Neće raditi terase kafića, dućani, automat klubovi, a zabranit će se javna okupljanja i javni događaji.

Galerija


U Hrvatskoj je u protekla 24 sata od posljedica COVID-a premunlo 50 osoba. To je najveći broj još od siječnja. Prva regija koja od ponedjeljka ide u potpuno zatvaranje je Primorsko-goranska županija. Na puna dva tjedna zatvorit će se terase kafića, dućani, automat klubovi, zabranit će se javna okupljanja i javni događaji.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija Neke zemlje uvode obvezno cijepljenje protiv korone: U SAD-u 150 zaposlenika velike bolnice otpušteno ili su dali otkaz zbog toga Vili Beroš Beroš: "Pojavio se novi soj, čini se da je zarazniji. Ako se sada cijepimo, mirni smo do proljeća. Sigurno nećemo doseći 50 posto do kraja lipnja"

Trgovci su već naučili na razna ograničenja, a i kupci. ''Od ponedjeljka 12. travnja ćemo kao i do sada od početka pandemije poštivati sve mjere koje su donesene od strane županijskog i Nacionalnog stožera, a ono što moram naglasiti je da u sva tri centra imamo brojače posjetitelja'', rekla je direktorica robne kuće, Anja Karuza.

Bez napojnice ostat će i konobari jer od ponedjeljka je korištenje terasa zabranjeno.

''Odlučili smo ipak ostati na kavama za van s obzirom da nam je to jedina opcija koju trenutno imamo. Također imamo sreće što je u grupaciji i fast food'', komentira Martina Biškup, voditeljica ugostiteljskog objekta.

Članovi županijskoga stožera pokušali su omogućiti koliko toliko normalan život građanima, a s druge strane utjecati mjerama na smanjenje broja novooboljelih koji je danima visok.

''Na procjenu potrebe za provođenjem određenih mjera osim indikacije je potrebno ispunjenje različitih drugih faktora a jedan od tih faktora je i opterećenje bolnice'', objasnio je Dobrica Rončević, glavni epidemiolog PGŽ.

Riječka je bolnica jako opterećena, 188 COVID pacijenata je na liječenju, a 21 na respiratoru.

''To je definitivno najveći broj, zapravo za 20 posto više od maksimalnog broja hospitaliziranih u prošlom valu,u prosincu. Mi posteljnih kapaciteta, opreme, lijekova pa i kadra imamo dovoljno još uvijek možemo jamčiti sigurnost'', izjavio je ravnatelj KBC-a Rijeka, Alen Ružić.

Da bi se mogla i dalje jamčiti sigurnost svim bolesnicima, ne samo oboljelima od korone bilo je nužno uvođenje strogih epidemioloških mjera naglašavaju u stožeru u nadi da će ih se svi i pridržavati. Za sada su stroge mjere na snazi dva tjedna, do 26. travnja s mogućnošću produljenja. 

"Sve se greške skupo plaćaju"

S epidemiologom Vladimirom Mičovićem za Dnevnik Nove TV razgovarao je reporter Marko Balen.

Novi, treći val koronavirusa problematičniji je, kaže, zbog ''mutanta koji dominira''. Zarazniji je, opasniji, brže se širi. ''Sve se greške skupo plaćaju'', rekao je te dodao da je tijekom veljače bilo dosta opuštanja građana.

Trgovine obućom i odjećom su zatvorene, a nisu primjerice trgovine bijelom tehnikom. ''Naravno da smo željeli u ovakvoj zdravstvenoj potrebi smanjiti mjesta gdje privlačimo okupljanje ljudi i za koje smo smatrali da nisu možda najnužnije u ovom teškom epidemiološkom i zdravstvenom trenutku'', rekao je Mičović. Postoji još prostora za strože mjere, ali o tome se sada ne razmišlja. ''Nadamo se da ćemo u ova dva tjedna doživjeti, najprije broj pada novooboljelih, a ona postupno, mukotrpno, pad broja hospitaliziranih i onih koji završavaju smrću'', zaključio je.

 

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr