Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teže kliničke slike

Kaos u Kijevu, sve više zaraženih koronom na respiratoru: Liječnici upozoravaju: "Raste broj ranjenih u ratu, moramo rasteretiti bolnice"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Kijevu je zabilježeno više slučajeva infekcija koronavirusom s teškom kliničkom slikom. Liječnici građanima poslali upozorenje.

Liječnici u glavnom ukrajinskom gradu zabilježili su agresivniji tijek infekcije COVID-om. Dolaze im bolesnici s visokom temperaturom, a sve češća su zatajenja disanja i oštećenja pluća.

Specijalistica zaraznih bolesti i voditeljica zaraznog odjela kliničke bolnice Oleksandriv u Kijevu Ljudmila Minova rekla je da je ljeti bilo manje teških slučajeva.

Napominje da je većina pacijenata zaražena omikronom, no da raste broj hospitalizacija pacijenata, kao i broj onih kojima je neophodna ventilacija pluća.

Usmjeriti resurse na ranjene u ratu

"Molim sve da uzmu u obzir kako je zaštita našeg zdravlja stvar svih nas. U ratnim uvjetima moramo rasteretiti zdravstvene ustanove da bi svoju pozornost mogli usmjeriti na pružanje pomoći vojsci. Broj ranjenih je u porastu i mi moramo usmjeriti resurse da pomognemo našoj vojsci, a ne da preusmjeravamo medicinske zalihe i osoblje za COVID-19", naglasila je Minova.

Pročitajte i ovo Andrea Šupe Parunrak Rak dojke Brzo je reagirala i to joj je spasilo život: "Od bolesti koja je izlječiva ako se otkrije na vrijeme, u Hrvatskoj umru gotovo dvije žene na dan"

Minova podsjeća da su prvi simptomi COVID-a slični simptomima gripe - visoka temperatura, grlobolja i kašalj.

Savjetuje brzi test koji građani mogu dobiti kod obiteljskog liječnika. Većina oboljelih nije cijepljena protiv COVID-a, dodaje Minova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Umrlo gotovo sedam milijuna ljudi Pojavile se nove informacije o porijeklu korone, WHO-a traži od Kine da ih objavi

Pozvala je osobe sa znakovima respiratornih bolesti da ostanu kod kuće i ne izlažu druge opasnosti od oboljevanja, kao i da ne posjećuju starije rođake, prenosi Ukrajinska pravda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene