Gotovo trećina stanovnika Europske unije posegnula je za osobnim vezama pri dogovaranju zdravstvenih usluga tijekom pandemije, piše u novom izvještaju o korupciji u zemljama članicama EU koji je objavio Transparency International.


Najviše ljudi koji su prijavili da su platili mito kako bi imali pristup zdravstvu su iz Rumunjske (22%), Bugarske (19%), Mađarske (17%) i Litve (17%) te Hrvatske (14%).

Vezani članci Vili Beroš Beroš će rasteretiti obiteljske liječnike administrativnih obaveza: "Već su napravljeni konkretni koraci" Liječnici najavili prosvjed Liječnici ne odustaju od prosvjeda: "Na sastanku nam nisu ništa ponudili"

Istraživanje je provedeno u razdoblju od listopada do prosinca prošle godine. Većina ispitanika iz svih zemalja kazala je kako smatra da je korupcija u porastu. Zabrinjavajuće je da je 85 posto ispitanika iz Hrvatske kazalo kako smatra da je korupcija u Vladi velik problem. Isto smatraju i stanovnici Bugarske, Cipra, Italije, Portugala i Španjolske, piše The Guardian.

Čelnica nevladine organizacije koja je provela istraživanje Transparency International Delia Ferreira Rubio kazala je kako se na EU gleda kao na bastion integriteta, on ovi rezultati pokazuju da se brojne zemlje još bore s korupcijom.

"Tijekom zdravstvene krize, korištenje osobnih veza kako bi se osigurao pristup zdravstvenim uslugama može biti jednako štetno kao i plaćanje mita. Životi mogu biti izgubljeni kad oni koji su 'povezani' dobiju cjepivo protiv COVID-a ili zdravstvenu uslugu prije onih koji imaju hitne potrebe. Nužno je da vlade diljem Europske unije udvostruče svoje napore kako bi osigurale pošten i nepristran oporavak od pandemije", kazala je.

Autori istraživanja ističu kako su rezultati posebno zabrinjavajući kad se u obzir uzme činjenica da je EU obećala 800 milijardi eura za oporavak zemalja članica.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju