USKOK češlja javnu nabavu u Ministarstvu zdravstva.

Galerija


Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da USKOK češlja sve okolnosti vezane za izradu platforme Cijepise.zdravlje.hr. Predmet interesa USKOK-a je i projekt eBolnice.

Vezani članci Ministar Beroš Beroš o incidentu u kafiću: "Ispričavam se ako je imala zdravstvene tegobe. Ali ni kolegica nije imala masku..." Ministar zdravstva, Vili Beroš Što se dogodilo u Zadru? Beroš kaže da je kafić napustio jer konobarica nije imala masku, očevici tvrde - trenirao je strogoću

U fokusu USKOK-a je pet spornih ugovora, koja su, prema saznanjima Dnevnika Nove TV ukupne vrijednosti 18 milijuna kuna. Ministarstvo zdravstva sklopilo ih je s poduzećima IN2 i Cuspis.

Iz Ministarstva su potvrdili da je USKOK izuzeo dokumentaciju oko digitalnih platformi, koje vode evidenciju oko dolaska cjepiva i broja cjepljenih ljudi. S druge pak strane, jedna od tvrtki ugovaratelja, IN2, kažu da nemaju informacije o istražnim radnjama, te da su prošle godine s Ministarstvom u postupcima javne nabave potpisali ugovore vrijednost 12 milijuna kuna.

Trošak je to koji je nastao za mandata Vilija Beroša, a Hrvatska troši još na desetke milijune kuna u digitaliziciju zdravstva. U registru javne nabave teško je i pobrojati sve ugovore sklopljene za izradu digitalnih platformi. Milijunska ulaganja u digitalizaciju zaista ne bi bila sporna, da sve funkcionira kako treba. Zato su se i ovi ugovori našli pod povećalom USKOK.

Problem je što platforme ne funkcioniraju pa tako pet mjeseci od početka cijepljenja nema npr. točne brojke koliko je građana prijavljeno za cijepljenje i koliko ih je točno cijepljeno, ne postoji jedno mjesto na kojem bi se jednim klikom moglo vidjeti je li netko cijepljen, jer naprosto digitalne platforme nisu umrežene i nastaje kaos.

Sve to košta porezne obveznike, ali i komplicira i usporava proces cijepljenja. A sve je to, obzirom na činjenicu da se imalo vremena pripremiti za proces cijepljenja, zaista porazna činjenica.

Berošu probleme izaziva i situacija u Klinici za tumore, tamo je ostalo raditi tek tri radiologa. Tamo se obavljaju samo hitne pretrage. Riječ je o najugroženijoj skupini pacijenata. Ministar Beroš jučer je odgovornost prebacio na ravnatelja KBC-a Sestara Milosrdnica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr