Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koronavirus.hr mimo javne nabave

Analiza potencijalne nove afere u zdravstvu: "Ključno pitanje - vrijedi li taj posao 1,1 milijuna kuna?" No to nije jedini problem Ministarstva

Za Beroša i dalje nema mira - USKOK istražuje sklapanje ugovora s tvrtkom koja je zadužena za održavanje službene stranice o koronavirusu. No, to nije jedina stvar, već se istražuju i nabavke CT-uređaja kao i nabavku automatskog biokemijskog katalizatora.

Osim s cijepljenjem za Beroša novi problemi i zbog USKOK-ova zanimanja za javne nabave, ali i neke druge poslove koje je Ministarstvo zdravstva sklapalo. USKOK istražuje Ministarstvo zdravstva zbog Vladine stranice koronavirus.hr. Zatražili su dokumentaciju i očitovanje vezano za okolnosti sklapanja ugovora s tvrtkom Media Val radi uspostavljanja i održavanja službene Vladine stranice za informacije o koronavirusu.

Slučaj je analizirao Andrija Jarak.

"Fokus je da je tvrtka Media Val odabrana mimo javnog natječaja te da je za izradu i održavanje stranice plaćeno 1,1 milijuna kuna. Stranica je počela s radom još 17. ožujka prošle godine. U Ministarstvu zdravstva kažu da nisu išli na javni natječaj iz razloga žurnosti i borbe s epidemijom u uvjetima sve većeg broja umrlih i oboljelih u susjednim državama. Kažu da im to omogućuje članak 42. Zakona o javnoj nabavi i da su dobili pozitivno mišljenje Ministarstva gospodarstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Vinkovcima Plenkoviću nije dugo trebalo da vrati lopticu: "Nisam slušao što on govori. Te tlapnje slušamo danima. Znate kako se kaže, onaj tko nema posla, i s jarićima nešto radi"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUĐENJE OSTAJE U OSIJEKU Zoranu Mamiću odbijen zahtjev za izvršavanjem kazne u BiH: ''Ministarstvo u ovom trenutku nema osnova za daljnje postupanje po molbi osuđenika''

Pročitajte i ovo Mario Banožić, ministar obrane Nakon predsjednikove izjave Banožić o vojsci u Okučanima: "Milanović nema pravo izravno zapovjediti vojnicima ni članovima Glavnog stožera"

Kako doznajemo Vlada je inzistirala na tome da se sve informacije vezano uz COVID-19 radi bolje učinkovitosti objedine na jednoj platformi. Ministarstvo zdravstva preuzelo je obvezu uspostavljanja i održavanja službene web stranice.

Ključno pitanje je vrijednost posla - vrijedi li taj posao 1,1 milijuna kuna? Istražitelji će tu imati relativno lagan posao jer je lako provjerljivo koliko iznosi izrada i održavanje web stranice s takvim sadržajem. 

U tvrtki Media Val kažu da ih istražitelji još nisu kontaktirali niti tražili dokumentaciju i da sve informacije o slučaju imaju iz medija. No, to nije jedini problem za Ministarstvo zdravstva. Istražuju se i nabavke CT-uređaja u pojedinim općim i kliničkim centrima te nekih drugih uređaja poput nabavke automatskog biokemijskog katalizatora. Istražuje se koje su to tvrtke, a spominje se njih pet, šest koje se uvijek javljaju na takve natječaje. No, možda i najvažnije pitanje jest tko su odgovorne nadležne osobe koje su te javne najave potpisivale", zaključuje Jarak.

Koronavirus.hr u brojkama

Web stranica i pripadajući kanali na društvenim mrežama pokrenuti su 17. ožujka 2020. godine. Web stranicu je do 30. rujna 2020. posjetilo 5.517.796 jedinstvenih korisnika te je imala 40.201.538 pregleda. Stranici je 76 posto korisnika pristupilo putem mobitela.

Facebook stranicu koronavirus.hr prati gotovo 35 tisuća korisnika, a Twitter profil koronavirus.hr ostvario je 290.000 posjeta te ima nešto manje od 11 tisuća pratitelja.

Koronavirus.hr okuplja 2. najveću Viber zajednicu u Hrvatskoj s 312 tisuća članova.

Na YouTube kanalu koronavirus.hr objavljeno je više od 100 prilagođenih i titlovanih video-isječaka.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene