Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke za određivanje samoizolacije za one koji su bili u bliskom kontaktu s oboljelom osobom.


Prema najnovijim uputama HZJZ-a, oni koji su preboljeli COVID-19 ili su cijepljeni s najmanje dvije doze (ili jednom dozom Janssen cjepiva) neće morati u karantenu u slučaju kontakta sa zaraženom osobom, no trebali bi se testirati 5-7 dana nakon kontakta, a u slučaju da razviju simptome, postupat će se kao sa sumnjom na COVID-19.

Testirati se ne moraju samo oni koji su preboljeli bolest unazad šest mjeseci, a s druge strane, zdravstveni djelatnici moraju se testirati, i to nekoliko puta.

"Zdravstveni djelatnici i djelatnici u drugim ustanovama koji dolaze u kontakt s osjetljivim pojedincima (skupinama) iako su cijepljeni protiv COVID-19 testiraju se brzim antigenskim ili PCR testom odmah nakon rizičnog kontakta, 7. dana nakon kontakta i 14. dan nakon kontakta, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od dovršetka primarnog cijepljenja ili primitka dodatne doze", piše u preporukama.

Koronavirus u Njemačkoj Njemačka uvela nova pravila za Hrvatsku: Pogledajte što se sve mijenja

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije HZJZ preporučuje i da se za sva testiranja koriste PCR testovi te da se pozitivni brzi antigenski testovi potvrde PCR testiranjem.

Trajanje karantene ostaje 10 dana.

"S obzirom na to da cijepljenje ne sprječava u potpunosti mogućnost asimptomatske infekcije i širenje infekcije, cijepljene osobe koje ostvare bliski kontakt s bolesnikom moraju se sljedeća dva tjedna od tog kontakta strogo pridržavati mjera za smanjenje prijenosa kapljičnih infekcija i paziti na eventualnu pojavu simptoma", ističe se.

Prestanak izolacije

Oni koji su preboljeli COVID-19 bez simptoma iz izolacije mogu izaći 10 dana nakon prvog pozitivnog testa.

Bolesnici koji su imali blažu bolest, a nisu imunokompromitirani ne moraju više biti u karenteni ako je prošlo 10 dana od testiranja te tri uzastopna dana nisu imali temperaturu.

Oni koji su teško bolesni, a nisu imunokompromitirani iz karantene mogu izaći nakon što tri dana nisu imali temperaturu, a prošlo je 20 dana od početka bolesti.

Učenici u školskim klupama Tko mora, a tko neće u izolaciju: HZJZ objavio što činiti kad se jedan učenik zarazi

Teško imunokompromitirani bolesnici (npr. oboljeli od maligne bolesti na kemoterapiji) iz samoizolacije mogu izaći ako tri dana nisu imali temperaturu, imaju značajno poboljšanje simptoma bolesti COVID-19 te je prošlo najmanje 20 dana od prvog dana bolesti ili su pak imali dva uzastopna negativna rezultata brisa RT-PCR testiranja na SARS-CoV-2 s razmakom od minimalno 24 sata, s time da je brvi bris uzet najmanje deset dana od početka bolesti i nakon što je bolesnik tri uzastopna dana bez povišene temperature.

Sve detalje najnovijih preporuka pročitajte OVDJE

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju