Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija Stožera

Stožer otkrio najnovije brojke: Capak objasnio kome se skraćuje samoizolacija

Nacionalni stožer Civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj je izvijestio o aktualnostima vezanima za pandemiju koronavirusa. Alemka Markotić najavila je da će Europska agencija za lijekove u ponedjeljak vjerojatno donijeti odluku o docjepljivanju trećom dozom cjepiva.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1517 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8990. Među oboljelima je 738 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 99 pacijenata. Preminulo je 10 osoba. U četvrtak, dan ranije, zabilježeno je 1710 novih slučajeva.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Slika nije dostupna Nema preminulih Nacionalni stožer objavio brojke: Pogledajte koliko je danas novozaraženih

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera objavljeno je da je prosječna dob preminulih 75 godina, a preminula je i jedna osoba u dobi od 77 godine koja je bila cijepljena s obje doze cjepiva.

"Danas imamo 1517 novih slučajeva. Prije tjedan dana imali smo 1291, a tjedan prije toga 1394 novih. U ovom tjednu imali smo 6416 novooboljelih, u prošlom 5777. Dakle, imamo porast od 11 posto novooboljelih", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Dodao je da među 84 preminule osobe u posljednjih sedam dana njih 77 posto nije bilo cijepljeno.

Komentirao je skraćivanje trajanja izolacije. "Od momenta kad smo objavili preporuke, svi oni koji su u samoizolaciji, njima ona traje 10 dana, uključujući i školsku djecu", rekao je.

Markotić: Ekstremne odluke nisu najbolje

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'', izvijestila je da se na istoku Europe bilježi povećan broj slučajeva zaraze.

''Situacija je da je povećan broj necijepljenih, kao i kod nas. Otprilike 99,6 posto je u Europi u igri delta-varijanta, što znači da drugih varijanti gotovo i nema.

Europski centar za kontrolu bolesti naglasio je da treba biti vrlo oprezan s relaksiranjem mjera. Naime, prosjek cijepljenja u EU je 72,9 posto za odrasle, ali upozoravaju da je tu veliki bazen djece i da još jedan dosta veliki broj djece do 12 godina nije moguće cijepiti, tako da bi se u suštini trebalo sve skupa pratiti na postotak ukupnog stanovništva koji je cijepljen. Upozoravaju da se u zemljama koje naglo relaksiraju mjere širi zaraza i u rukavicama su rekli da takvo popuštanje mjera nije opravdano'', kazala je.

"Zemlje koje su imale jake lockdowne i sad idu u jaka popuštanja, te neke ekstremne odluke nisu najbolje, jedna sredina i jedno praćenje situacije, bez strogih mjera, ali i bez naglih popuštanja, čini se da to funkcionira", rekla je.

U ponedjeljak odluka o trećoj dozi

Markotić je otkrila da će EMA u ponedjeljak donijeti odluku o docjepljivanju trećom dozom.

''EMA će vjerojatno donijeti odluku o trećoj dozi u ponedjeljak, a odluku će objaviti u utorak. Odluka bi mogla biti slična onoj američke FDA-e, gdje će preporuka biti da se cijepe imunokompromitirane osobe i stariji od 65, socijalni i zdravstveni radnici i oni u ugroženim sredinama. Sve zemlje imaju svoje specifičnosti, ne može se sve od mjera do cijepljenja i pristupa promocijama cijepljenja svoditi na istu kampanju, vjerojatno će se ostaviti zemljama da donesu svoje odluke", rekla je Markotić.

Osvrnula se i na smrt mlade djevojke u Sloveniji koja je preminula nakon cijepljenja. ''Mogu reći da je imala prethodno određenu zdravstvenu situaciju koja je mogla dovesti do ishoda kakav je bio. Slovenska komisija će s EMA-om dati relevantno izvješće, koje će reći je li se ta smrt dogodila zbog cijepljenja ili nekih drugih okolnosti'', kaže.

Aladrović o obveznim COVID potvrdama

Konferenciji je nazočio i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Govorio je o uvođenju obveznih COVID potvrda i testiranja za sve zaposlene u sustavu socijalne skrbi. ''Na ovaj način osvješćujemo koliko smo odgovorni. Što se tiče onih ustanova koje imaju mogućnost testiranja, tamo će se moći testirati. A u centre za socijalnu skrb u kojima se ne može testirati, tamo se mora doći s COVID potvrdom'', rekao je.

Na pitanje kako će se u zdravstvenom sustavu kontrolirati imaju li zaposlenici COVID potvrdu, Markotić kaže da postoji detaljan postupnik.

''Prvo moram reći da sam ponosna na svoje djelatnike, na sve što su napravili u ovoj pandemiji, od početka su bili na prvoj crti i davali svoj maksimum, to su pokazali i stavom prema cijepljenju.

Od zdravstvenih djelatnika samo je jedan liječnik necijepljen, to ćemo rješavati kroz procedure. Ima i devet osoba među sestrama i tehničarima koji nisu cijepljeni, vjerujem da ćemo razgovorom riješiti i njihove strahove i dileme. Ima još jedan dio njih koji su sad u postupku cijepljenja, tako da očekujemo da neće biti potrebe za testiranjem ili bilo kakvim problemima", rekla je Markotić.

Testiranje cijepljenih osoba

Aladrović se nadovezao rekavši da su i za socijalni sustav propisane upute. Ravnatelji centara za socijalnu skrb odredit će jednu osobu koja će biti zadužena za provjeravanje COVID potvrda. ''Do kada će ovaj princip trajati, ovisi o epidemiološkoj situaciji i brojnim faktorima. U ovom trenutku smo odlučili da se testira na trošak poslodavca, a do kada će tako biti, ovisi o brojnim faktorima'', kazao je.

O testiranju cijepljenih osoba govorio je Krunoslav Capak.

''Ono što je sigurno, a to znamo iz znanstvenih radova, je da i osobe koje su cijepljene mogu prenositi virus, ali to je u puno manjoj mjeri od onih koje nisu cijepljene. Nitko u svijetu nije uveo da se cijepljeni moraju testirati, osim ako su imunokompromitirani, a imali su kontakt i rade s osjetljivim osobama. No, klasične epidemiološke mjere vrijede i za cijepljene osobe", rekao je Capak.

Testiranje učenika

Komentirao je i testiranje učenika.

"Htjeli smo podsjetiti da se djeca koja se vraćaju u školu i vrtiće, a imaju simptome koji bi mogli biti od koronavirusa, trebaju testirati. Ne mora biti PCR, priznajemo i brzi antigenski test'', kaže i dodaje da je revidirana odluka o tome objavljena na stranicama HZJZ-a.

Kada je riječ o trajanju potvrde o preboljenju, koja na razini EU-a vrijedi 180 dana, a u Hrvatskoj 360 dana, Capak kaže da nema potrebe da se razlikuje broj dana kod onih koji su preboljeli od onoga kod cijepljenih osoba.

''Mi smatramo da je tih 365 dana vrijeme koje možemo priznati i za preboljenje i za cijepljenje", rekao je Capak.

Načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović kaže da je ''pogrešno povezivati COVID potvrde s cijepljenjem''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene