Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1407 oboljelih

64 novooboljele osobe, preminuo bolesnik u KB-u Dubrava, Beroš o Splitu: ''Dva su moguća scenarija...''

Vili Beroš
Vili Beroš DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vili Beroš Vili Beroš Foto: DNEVNIK.hr Alemka Markotić - 2 Alemka Markotić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Krunoslav Capak - 2 Krunoslav Capak - 2 Foto: DNEVNIK.hr Davor Božinović - 2 Davor Božinović - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vesna Bedeković Galerija 1/5 >>
Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o epidemiji koronavirusa. Još je jedna starija osoba preminula, a broj zaraženih popeo se na 1407.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da u posljednja 24 sata imamo 64 novozaražena bolesnika, što je ukupno 1407. Od jučer je preminuo bolesnik starije životne dobi u KB-u Dubrava, čime je broj preminulih narastao na 20.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poslali dopis Stožeru i Vladi Istarski stožer zahtijeva da s početkom veljače sami donose odluke o mjerama Krunoslav Capak uskoro hodogram ublažavanja mjera Odlične vijesti: U Hrvatskoj samo 10 novooboljelih od koronavirusa, nema novih preminulih

219 osoba je ozdravilo, 24 osobe su na respiratoru, a 326 je hospitaliziranih.

''Postoje i drugi brojevi telefona''

Iz Doma za starije i nemoćne u Splitu još je troje štićenika prebačeno u bolnicu, ali još nema rezultata testiranja. Ministar Beroš rekao je da, prema njegovim informacijama, nitko iz doma u Splitu nije kontaktirao s epidemiolozima. Izvješće je dobio, ali ga još nije stigao pročitati. Beroš se zapitao zašto je djelatnica doma zvala samo jednog epidemiologa samo jednog dana. ''Ima i drugih dana i drugih brojeva telefona. Kao da vam gori kuća pa vi zovete vatrogasca koji se ne javi, a na ostale brojeve ne zovete'', opisao je. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak također je rekao da postoje i drugi brojevi na koje se može zvati i da su poduzeli sve da svatko može dobiti epidemiologa kad mu je potrebno.

O slučaju korone u Domu za starije u Koprivnici

''U 8:30 nazvala me ministrica Bedeković, ja sam nazvao primarijusa Capaka i on je odmah reagirao'', rekao je Beroš za slučaj doma u Koprivnici u koji je ušao koronavirus. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Capak rekao je da su utvrđeni svi kontakti zaražene osobe i podsjetio da da bi osobu koja ima akutnu respiratornu bolest trebalo testirati. ''Moguće je da je u Koprivnici netko dao antibiotik, ne znam slučaj, ali treba vjerovati da zdravstveni djelatnici znaju posao. Očito nisu posumnjali na Covid-19'', rekao je. Ministrica Vesna Bedeković rekla je da je jutros dobila e-mail da je gospođa u Domu u Koprivnici još u petak imala temperaturu, a u ponedjeljak je bila u bolnici, u utorak je hospitalizirana i jutros su dobili informaciju da je pozitivna.

Beroš je potvrdio je da je zaraza ušla u Psihijatrijsku bolnicu za djecu u Zagrebu te izvijestio da je dio pacijenata premješten u Jankomir. Na zagrebačkom su stožeru rekli da su štićenici i dalje tamo, pa je Capak objasnio da je većina evakuirana, a da se za preostalih osam traži rješenje.

Upute za domove i za prijavu nasilja

Ministrica Bedeković kaže da su svi domovi za starije i nemoćne dobili upute za postupanje - svakoga dana moraju izvještavati o stanju. Iz Splita do utorka navečer nisu dobili nikakvu informaciju. Podsjeća da su u Ministarstvu osnovali poseban stožer za sve pružatelje usluga i korisnika s kojima stalno komuniciraju. Dodala je da je svima omogućena psihosocijalna podrška. Tvrdi da nema povećanog broja prijava nasilja u obitelji, a apelirala je na susjede da prijave sve ako sumnjaju na nasilje.

I Beroš je naglasio da je Stožer civilne zaštite donio detaljne upute za postupanje u staračkim domovima. ''Međutim, Hrvatska nije izolirana i sama u ovoj borbi. U svim zemljama problem je sličan, infekcija ulazi u zdravstveni sustav i domove, ni mi nismo izolirani'', rekao je. Kaže da su moguća dva scenarija unosa virusa - štićenici idu u bolnice, djelatnici odlaze kućama, u dućane... ''Ne možemo ih potpuno izolirati iako razmišljamo i o tome'', rekao je i naglasio da smo odolijevali ovakvim situacijama duže nego drugi. Kaže da svi moraju biti svjesni da kod svakog kašljanja i temperature trebaju sumnjati na koronavirus.

''Sve ovisi o našem ponašanju''

199 zaposlenih u zdravstvenom sustavu pozitivno je na koronavirus, ali Capak kaže da je situacija u zdravstvenom sustavu pod kontrolom. Ravnateljica Infektivne klinike Alemka Markotić rekla je da u klinici nema novozaraženih medicinskih djelatnika. Podsjetila je da se zdravstveni djelatnici ne moraju nužno zaraziti u zdravstvenim institucijama. Na pitanje može li popuštanje mjera dovesti do toga da ''dobijemo gol u zadnjoj minuti'', rekla je da sve ovisi kako se ljudi ponašaju. ''Kad se otvore trgovine i tržnice, to ne znači da tamo treba biti stotine, tisuće ljudi. Dobit ćemo gol ako sami popustimo u svojoj disciplini'', rekla je.

Capak je potvrdio da su dali dozvolu da se održi procesija na Hvaru jer to, kaže, građanima puno znači. Naglašava da se moraju strogo poštivati mjere. Propisali su da može sudjelovati najviše 15 osoba. ''ne može biti jedna ili dvije osobe jer je križ težak'', objasnio je Capak i podvukao da na Hvaru nema slučajeva zaraze.

Božinović je na kraju poručio da će pratiti situaciju i donositi mjere sukladno situaciji. Ponovio je da nije vrijeme za putovanja i pozvao sve da ne kompromitiraju mjere i ne ponašaju se kao da opasnost nije tu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene