Od prvog veljače na pedijatriji u Rijeci bit će otvoren i post-COVID odjel za djecu kojoj, kao i odraslima, koronavirus ostavlja posljedice na zdravlje.

Galerija Arijan Verbić - 1 Arijan Verbić - 3 Marko Balen +0 Arijan Verbić - 2

Omikron se širi brže među djecom. ''To korelira s brzinom širenja u općoj populaciji. Teško je očekivati, kada u državi imamo više od 15.000 novooboljelih dnevno ili više od 60.000 - a to su samo oni za koje imamo dokazano, da i među djecom neće biti porast. Specifično je i da do nedavno nisu odobrena cjepiva kao mjere prevencije, zatvoreni su često vrtići i škole... To bi moglo globalno opravdati zašto je sve više novooboljele djece'', ističe Arijan Verbić, voditelj druge pedijatrije u KBC Rijeka u Vijestima Nove TV.

Za djecu od 12 nadalje, postoje cjepiva dvaju proizvođača - Pfizerovo i Modernino. No, pokazalo se da i djeca od navršene pete godine mogu primiti Pfizerovo cjepivo. ''Potrebno je zaštititi djecu koja od ranije imaju kronične bolesti, primjerice srca, pluća i neurološke bolesti, koja su podležna težim oblicima kada dobiju koronavirus'', napominje Verbić u razgovoru s reporterom Markom Balenom.

  Izolacija, ilustracija Velik broj zaražene djece: Mijenjaju se pravila za karantenu za mlađe od 18

Ivana Kolić, neuropedijatrica Klinike za pedijatriju u Rijeci Neuropedijatrica upozorila na crvene zastavice: ''Nekoliko je ključnih trenutaka kada roditelji trebaju potražiti liječničku pomoć''

Dodaje da su primjetili da kod dojenčadi imaju sve više hospitaliziranih, ali kod njih još ne mogu prevenirati cjepivima. ''No, pogotovo kod pretilih adolescenata svakako treba. Vidi se da se kod svakoga tko se cijepi prevenira teži oblik. Svi trebaju razmišljati o tome'', zaključio je Verbić.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju