Obavijesti Pretražite Navigacija
Slijedi novi val poskupljenja?

Šokirani poduzetnici ne mogu vjerovati kakvi računi za plin im stižu: "To je tehnički nemoguće"

1/8 >> Pogledaji ovu galeriju Plin Plin Foto: DNEVNIK.hr Plin Plin Foto: DNEVNIK.hr Plin - Ilustracija - 3 Plin - Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zlatko Puntijar Zlatko Puntijar Foto: DNEVNIK.hr +3 Ivan Miloloža Galerija
Poskupljenje plina za industriju diglo je na noge domaće poduzetnike. Najgore je u Zagrebu, u kojem su im se računi za plin povećali i do četiri puta. Traži se pomoć i intervencija države. Poskupljenje će se, upozoravaju, osjetiti svugdje, od poljoprivrede do trgovina, restorana i kafića.

Šef jedine hrvatske tvornice akumulatora Ivan Miloloža jedva je povjerovao u iznos na mjesečnom računu za plin iz zagrebačke plinare. Poskupjeli su 340 posto. "To je tehnički nemoguće ugraditi u cijenu. Možete odmah zatvoriti pogon i prestati raditi", kazao je.

Pročitajte i ovo Emil Tedeschi Atlantic grupa Emil Tedeschi za Dnevnik Nove TV o poskupljenju i Vladinim mjerama: "Nitko nema problema da se onih 0,2 do 3 posto, među koje spadam i ja, dodatno oporezuje" Ilustracija JOŠ I TO! Novi udar na džepove građana: Od 1. travnja iduće godine stižu veći računi za plin

Nije jedini. Četiri puta veći mjesečni računi za plin od zagrebačke plinare koji se penju i do pedeset tisuća kuna šokirali su i ugostitelje.

"To je jedan mač koji upropaštava cijelu granu. To mogu reći, da je čak možda i gore nego korona. A posla nema jer korona vlada i dalje", tvrdi Zlatko Puntijar iz HOK-a.

Ovako veliko poskupljenje iz Zagrebačke plinare, od koje plin kupuje osam tisuća poduzetnika, pravdaju poskupljenjem plina na svjetskim tržištima.

"Kada govorimo o kategoriji kupaca poduzetništvo, dosadašnja ugovorena cijena bila je višestruko manja nego što je bila u nabavi prema podatcima burze plina", pojašnjavaju uz Zagrebačkog holdinga.

"Ljudi koji su radili 2020. i 2021. godine su krivi za ovu situaciju. Radili su po 20 godina na direktorskim funkcijama u plinari, a doveli su nas u situaciju da mi njihove propuste plaćamo", ispričao je Miloloža novinaru Dnevnika Nove TV Daliboru Špadini.

Od države traže intervenciju i smanjenje PDV-a

Poskupljenje plina osjetit će i poljoprivrednici na cijeni gnojiva jer je i Kutinskoj Petrokemiji pet puta poskupjelo glavno sredstvo za proizvodnju.

"Pod utjecajem visokih cijena plina, ali i troškova zelene tranzicije i usporenih lanaca opskrbe, cijene mineralnih gnojiva, zavisno od proizvoda, veće su dva do tri puta nego u isto vrijeme 2021. godine", stoji u priopćenju Petrokemije.

Poduzetničke udruge zato zazivaju pomoć države. Predsjednik HUP-a Mihael Furjan smatra, stoga, kako bi država trebala pronaći kompenzacijske mjere kojima će olakšati poziciju proizvođača koji koriste plin u procesu proizvodnje.

"Država bi se trebala odreći svojeg dijela kolača, odnosno smanjiti PDV. Zasigurno će poskupljenje energenata utjecati na samu cijenu proizvoda, a to će onda ići najviše po džepu naših građana", dodaje Branka Prišlić iz UGP-a.

I energetičari smatraju da nema drugog izlaza do državne intervencije.

"Da Vlada ide s industrijskim mjerama u poticanju razvoja obnovljivih izvora i prebacivanju cjelokupne industrije prema elektrifikaciji. Subvencionirati cijenu prirodnog plina za industriju", predlaže Igor Grozdanić.

Lančana poskupljenja nikoga neće zaobići, ali uz to prijete i otkazi ako neka tvrtka zbog cijene plina bude morala trajno zatvoriti svoja vrata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene