Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio HZJZ

Velik broj zaražene djece: Mijenjaju se pravila za karantenu za mlađe od 18

Aktualno Galerija HZJZ o karanteni i izolaciji - 1 HZJZ o karanteni i izolaciji - 1 Foto: DNEVNIK.hr HZJZ o karanteni i izolaciji - 2 HZJZ o karanteni i izolaciji - 2 Foto: DNEVNIK.hr HZJZ o karanteni i izolaciji - 3 HZJZ o karanteni i izolaciji - 3 Foto: DNEVNIK.hr HZJZ o karanteni i izolaciji - 4 HZJZ o karanteni i izolaciji - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 HZJZ o karanteni i izolaciji - 5 Galerija 1/5 >>
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u ponedjeljak nove preporuke među kojima je i ona da se karantene oslobađaju djeca do 18 godina koja su primarno cijepljena i koja su preboljela covid pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja.

 

Pročitajte i ovo Ilustracija COVID-19 Nacionalni stožer objavio najnovije informacije o koronavirusu: Pogledajte koliko je novozaraženih Slika nije dostupna Novi podaci U Hrvatskoj 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminulo je devet osoba

Preporuča se da djeca izuzeta od karantene trebaju tijekom desetodnevnog razdoblja od bliskog kontakta sa zaraznom osobom u kolektivu svoditi na minimalnu mjeru kontakt s osobama starijim od 60 godina i osobama s teškim kroničnim bolestima. Također, trebaju nositi masku u svim prilikama kad je nemoguće izbjeći bliski kontakt. Preporučljivo je da pet do sedam dana nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom naprave kućni test. U slučaju pojave simptoma testirati se treba brzim antigenskim ili PCR testom.

 

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin ranije danas je navela kako je trenutno covid pozitivno nešto manje od 16.000 djece. Oko 3000 ih otpada na djecu predškolske dobi dok su 13.000 djeca koja idu u školu. Najviše ih je u dobi od 5. do 8. razreda osnovne škole dok je oko 11.000 djece u samoizolaciji.

HZJZ u najnovijim preporukama navodi i da je izolacija skraćena asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane na sedam dana i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja.

Osoba koja je ostvarila bliski kontakt sa zaraznom osobom ne podliježe zdravstvenom nadzoru u karanteni odnosno samoizolaciji ako je preboljela covid i nakon preboljenja primila jednu dozu cjepiva ako nije prošlo više od četiri mjeseca od primitka cjepiva, ili preboljela covida i primarno cijepljena s dvije doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze.

U preporukama se napominje i kako se preporuča karantena u trajanju od sedam dana, bez potrebe za testiranjem ako osoba ne razvije simptome.

Izuzetak su zdravstveni djelatnici i djelatnici u sustavu socijalne skrbi kojima je na temelju ranijeg preboljenja ili cijepljenja karantena skraćena na sedam dana trebaju prije povratka na posao uraditi brzi antigenski test (može i PCR ako kapaciteti testiranja dozvoljavaju) te se na posao mogu vratiti tek po dobivanju negativnog rezultata testa.

Ako osoba razvije simptome, potrebno je testirati je brzim antigenskim testom (BAT). U slučaju pozitivnog BAT nalaza, osoba se podvrgava izolaciji u trajanju od najmanje sedam dana, pri čemu se dan početka simptoma računa kao nulti dan. U slučaju negativnog BAT nalaza, preporučuje se ponoviti BAT nakon 24-48 sati te u slučaju ponovljenog negativnog nalaza prekid karantene po isteku sedam dana, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera i kontinuiranog nošenja maske sljedećih sedam dana.

HZJZ navodi i da se PCR test, kad je god to moguće i kad dozvoljavaju kapaciteti testiranja i specifičnost situacije, treba koristiti kao prvi izbor testa za dijagnostiku u osoba koje imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti, ulaze u kolektiv u sustavu socijalne skrbi, ili se hospitaliziraju.

 

Sva pravila čitajte ovdje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene