Ministarstvo u priopćenju ističe kako zbog specifične epidemiološke situacije bolničke zdravstvene ustanove čine sve da onemoguće proboj koronavirusa SARS-CoV-2 u svoja radna okruženja jer bi to značilo ograničavanje, ako ne i prestanak pružanja zdravstvene skrbi.


Iz Ministarstva zdravstva oglasili su se priopćenjem nakon što je otac dječaka iz Pakraca danas šator podigao ispred Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici.

Vezani članci Policija u Njemačkoj, ilustracija Njemačka uvodi lockdown za sve koji nisu cijepljeni: Neće moći u restorane, trgovine, na okupljanja... Koronavirus u Sloveniji, ilustracija Iako je epidemija kod susjeda u padu uskoro počinje cijepljenje za djecu

Roberto Mateš prošlog je tjedna sklopio svoj šator ispred bolnice u Pakracu u kojemu je boravio kako bi bio blizu sina i tako mu olakšao boravak na liječenju jer mu zbog epidemioloških mjera nije mogao u posjet dulji od 15 minuta. Prilikom podizanja šatora u Zagrebu Mateš novinarima je kazao kako to čini u znak podrške svim roditeljima u Hrvatskoj čija su djeca sama na bolničkom liječenju. 

Iz Ministarstva zdravstva u priopćenju, među ostalim, ističu kako je na mnogim bolničkim odjelima omogućen cjelodnevni ili višesatni boravak roditelja uz bolesno dijete, uz poseban naglasak na najmlađu djecu i djecu koja dugotrajno borave u bolnici.

Priopćenje Ministarstva zdravstva prenosimo u cijelosti.

"S obzirom na činjenicu potrebe sprječavanja širenja zaraze u zdravstvenom sustavu koji je vitalni dio obrane u borbi protiv epidemije COVID-19, zbog specifične epidemiološke situacije, bolničke zdravstvene ustanove čine sve da onemoguće proboj koronavirusa SARS-CoV-2 u svoja radna okruženja jer bi to značilo ograničavanje, ako ne i prestanak pružanja zdravstvene skrbi i time ugrozilo pružanje zdravstvene zaštite velikom broju ljudi koji im gravitiraju.

Od početka epidemije i uvođenja mjera ograničavanja posjeta u razne ustanove u kojima borave ranjive skupine, odnosno one koje se smatraju ključnima u borbi protiv epidemije COVID-19, osigurana je mogućnost posjeta i boravka roditelja uz djecu na bolničkom liječenju uz pridržavanje i uvažavanje strogih preventivnih mjera zaštite od širenja zaraze.

Na mnogim je bolničkim odjelima roditeljima omogućen cjelodnevni ili višesatni boravak uz dijete uz poseban naglasak na najmlađu djecu i djecu koja dugotrajno borave u bolnici, kako bi se smanjio neprijeporan psihološki učinak razdvojenosti djece od roditelja po obje skupine i zaštitili interesi djece u najvećoj mogućoj mjeri.

Posebno bi željeli istaknuti nesmetani cjelodnevni boravak roditelja uz djecu u Klinici za dječje bolesti za najteže male bolesnike poput onkoloških, gdje je omogućen nesmetani boravak jednog roditelja u 24-satnom dnevnom trajanju, ali uz poštivanje preventivnih epidemioloških mjera. U jedinicama intenzivnog liječenja, kao najizloženijim i najranjivijim dijelovima zdravstvene skrbi djece akutnih bolesnika, posjeti su dopušteni u 15-minutnim ciklusima jednog roditelja djetetu, nakon kojeg slijedi novi 15-minutni posjet drugom djetetu i tako naizmjenično kako bi se u maksimalnoj mogućoj mjeri zaštitila djeca, ali i djelatnici bolnica od širenja zaraze i unošenja virusa u najugroženije odjele na kojima se djeci pruža intenzivna zdravstvena skrb.

Do pojave ovih iznimnih epidemioloških okolnosti bolnice su uvijek nastojale omogućiti roditeljima posjete i boravak uz dijete, što je i sada omogućeno u kraćem, prilagođenom trajanju, međutim u ovom trenutku nastoji se maksimalno smanjiti rizik od zaraze te zaštititi vlastito osoblje i, kao najvažnije, pacijente kojima se pruža bolnička zdravstvena skrb. Sve zdravstvene ustanove imaju veliku odgovornost za svoje pacijente, pritom slijedeći upute epidemiološke struke. Napominjemo kako je zdravstveno osoblje uvijek na raspolaganju roditeljima za informacije o zdravstvenom stanju djece koja se nalaze na bolničkom liječenju.

I zdravstveno osoblje bolnica i Ministarstvo zdravstva imaju puno razumijevanje za osjećaje roditelja koji, naravno, žele neprekidno biti uz svoju bolesnu djecu, no ovakve su mjere u ovom trenutku neophodne u interesu zaštite zdravlja i dobrobiti svih.

Epidemiološka situacija u Republici Hrvatskoj kontinuirano se prati te će se po njezinu poboljšanju promptno pristupiti izmjeni smjernica kojima se reguliraju posjeti u bolnicama, a eventualno ublažavanje mjera procijenit će Ekspertna skupina Kriznog stožera Ministarstva zdravstva na temelju stručnog mišljenja liječnika epidemiologa kada se za to steknu epidemiološki preduvjeti.“

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju