Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROSVJEDI U HRVATSKOJ

Liječnici i medicinske sestre podržavaju COVID potvrde: ''Prosvjedi oko bolnica narušavaju mir bolesnicima''

Aktualno Galerija Uvođenje COVID potvrda u zdravstvu Uvođenje COVID potvrda u zdravstvu Foto: DNEVNIK.hr COVID potvrde u Splitu COVID potvrde u Splitu Foto: DNEVNIK.hr Građani prosvjeduju protiv COVIC potvrda Građani prosvjeduju protiv COVIC potvrda Foto: DNEVNIK.hr Uvođenje COVID potvrda u Osijeku - 1 Uvođenje COVID potvrda u Osijeku - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Ministar Beroš na Rebru Galerija 1/9 >>
Hrvatska liječnička komora (HLK) podržava uvođenje COVID potvrda u zdravstveni sustav kao mjeru koja će pridonijeti sigurnosti bolesnika i ocijenila kako prosvjedi u bolnicama ili oko njih narušavaju mir nužan bolesnicima u njihovu liječenju.

''Hrvatska liječnička komora (HLK) smatra da svim zaposlenicima u zdravstvu zdravlje i sigurnost bolesnika trebaju biti na prvom mjestu. Liječnici su cijepljeni u izuzetno visokom broju, a kada se cijepljenim liječnicima pribroje oni koji su stekli imunitet preboljenjem, dolazimo do vrlo visokog postotka od preko 95 posto", ističe Komora.

U HLK su uvjereni da će rijetki liječnici, kao i manjina drugih zdravstvenih djelatnika, koji nisu preboljeli COVID i još se nisu cijepili, obaviti redovito tjedno testiranje u skladu s važećom uputom.

Svi zdravstveni djelatnici u svojem radu svakodnevno provode niz mjera sprječavanja infekcija unutar zdravstvenog sustava, koje se temelje na Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Pravilniku o sprječavanju bolničkih infekcija. Redovito testiranje dio je tih mjera i njegovo neprovođenje izravno šteti sigurnosti i zdravlju pacijenata i kolega, upozorava HLK.

Pročitajte i ovo Uvođenje COVID potvrda u Osijeku - 3 Burno i u Splitu VIDEO Beroša na Rebru dočekali zvižducima, pozvana policija. Svećenik vikao: "Vješala, vješala!"
Pročitajte i ovo Prosvjednici ispred KBC-a Zagreb PROTIV COVID POTVRDA VELIKA GALERIJA Prosvjednici u Zagrebu upali u bolnicu i zaskočili Beroša, u Splitu ravnatelju bolnice vikali ''Sotono!''

"Odbijanje redovitog testiranja zdravstvenih djelatnika u vrijeme bujanja pandemije moglo bi se usporediti sa zdravstvenim djelatnicima u operacijskoj dvorani koji za vrijeme operacije ne žele staviti rukavice i masku. I za odbijanje testiranja, kao i za odbijanje rukavica ili maski, ne postoji prihvatljivo opravdanje jer oba izravno štete sigurnosti ljudi o kojima skrbimo - našim bolesnicima", zaključuje se u priopćenju Hrvatske liječničke komore.

Hrvatska komora medicinskih sestara se ograđuje od svojih članova koji su prosvjedovali

I Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) izvijestila je da podržava odluku o uvođenju COVID potvrda u sustav zdravstva te se ogradila od desetak svojih članova koji su jutros prosvjedovali pred nekoliko bolnica zbog uvođenja potvrda i testiranja.

“Nekoliko desetaka medicinskih sestara i tehničara prosvjeduje ispred bolnica protiv mjera čiji je cilj sprečavanje širenja infekcije COVID-19, umjesto da poštuju medicinska pravila, testiraju se i rade s pacijentima na svojim radnim mjestima. Većina medicinskih sestara je cijepljenja, oko 72 posto onih koje trenutno rade, a dodatni dio je prebolio covid", poručili su iz HKMS-a.

U HKMS-u smatraju neprihvatljivim pokušaje pojedinaca izvan zdravstvenog sustava da iskorištavaju situaciju i manipuliraju zaposlenima u sustavu zdravstva.

Još jednom su pozvali medicinske sestre i tehničare koji se do sada nisu cijepili protiv COVIDA-19, a nemaju medicinske kontraindikacije za cijepljenje, da to što prije učine jer je to jedini izlaz iz epidemije s kojom se Hrvatska bori već više od godinu i pol dana.

"Komora očekuje da medicinske sestre i tehničari, koji se nisu cijepili i preboljeli covid, redovito obave testiranje kao standardnu mjeru zaštite protiv infekcije. Testiranje je način kako ćemo maksimalno zaštiti pacijente o kojima skrbimo”, kaže predsjednik HKMS-a Mario Gazić.

Dodaje kako je medicinske sestre i tehničari imaju dvostruku odgovornost - prema sebi i svojim bližnjima, ali i prema pacijentima. Stoga, kao i svi drugi u sustavu zdravstva, moraju poduzeti sve što mogu u svrhu zaštite zdravlja svih naših građana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene