Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TO POKAZUJE SNAGU

Macron poziva da zajedno s SAD-om pošaljemo 13 milijuna doza za Afriku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je u petak da Europa i SAD pošalju "što je prije moguće" 13 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa Africi kako bi kontinent mogao cijepiti svojih 6,5 milijuna djelatnika u zdravstvenoj skrbi.

"Ako mi, Europljani, Amerikanci, budemo isporučili što je prije moguće tih 13 milijuna doza, to govori o našoj vjerodostojnosti" ali ako "danas ovdje najavimo milijarde i oni dobiju doze kroz šest mjeseci, naši afrički prijatelji ići će kupiti doze od Kineza, od Rusa" a "snaga Zapada neće biti realnost", kazao je na virtualnoj Konferenciji o sigurnosti u Munchenu nakon što je sličnu poruku poslao i na summitu G7 nešto ranije.

U zajedničkom priopćenju s G7 čelnici su rekli da u 2021. žele ostvariti "zaokret u multilateralizmu", primjenjujući ga ponajprije na pandemiju.

Rekli su da će više nego udvostručiti zajedničku pomoć cijepljenju protiv COVID-19, na 7,5 milijarda dolara, putem UN-ova programa Covaxa koji vodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u koju se Washington vratio nakon gromoglasnog odlaska o kojemu je odlučio Donald Trump.

Pročitajte i ovo Izvod iz procjene vještaka o vrijednosti nekretnine reakcija sindikalca Ispravak Vilima Ribića: ''Kuća me koštala 180.000 eura''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠTO VAM SMETA U VAŠEM MJESTU? Opasnost vreba iza zavoja: Nepregledno raskrižje i uska cesta bez nogostupa prijete školarcima, zabrinuti otac poručuje - "Ovo je prava katastrofa!"

Osim SAD-a, i Europska unija je udvostručila svoju pomoć na milijardu eura, a Njemačka je izdvojila nova sredstva.

Zahvaljujući ovom programu, ove godine bi cjepivo za COVID-19 trebalo dobiti 20 posto stanovnika u gotovo 200 zemalja i teritorija koji sudjeluju u njemu, a obuhvaća mehanizam financiranja koji će omogućiti devedeset dvjema zemljama s niskim i sa srednjim dohotkom da dobiju pristup dragocjenim dozama.

Velesile su više-manje uspješno počele kampanje masovnog cijepljenja protiv koronavirusa, ali su siromašnije zemlje zasad ostale po strani.

Bogate zemlje su naručile velike količine doza, ne znajući je li cjepivo doista djelotvorno, ali s obzirom na planirane količine čini se da će imati stotine milijuna doza viška.

"Ovo je svjetska pandemija i nema koristi da neka zemlja ide naprijed, moramo napredovati zajedno", rekao je britanski premijer Boris Johnson, kojega zemlja predsjeda G7, otvarajući sastanak. "Želimo biti sigurni da ćemo naša cjepiva raspodijeliti diljem svijeta po nabavnoj cijeni i da će se svi moći cijepiti".

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija GODINAMA ZAOBILAZILI SUSTAV Blokirana imovina uhićenog suca, na vidjelo izlaze novi detalji slučaja

Pročitajte i ovo Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik OSTAO VIŠAK Ravnatelj dubrovačke bolnice koji je cijepio obitelj preko reda: ''Ne može biti nepropisno kad propisi ne postoje''

Ovo je prvi sastanak G7 od travnja 2020. jer je sastanak na vrhu na kojemu je trebao sudjelovati Donald Trump otkazan zbog epidemije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene