Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stay safe in Croatia

Ministrica otkrila strategiju za spas turističke sezone: Uvodi se nova nacionalna oznaka

Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica predstavili su projekt Stay safe in Croatia. Namijenjen je turistima i onima koji pružaju usluge u turizmu.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, Monika Udovičić, ravnateljica u ministarstvu, i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić predstavili su projekt Safe stay in Croatia.

Pročitajte i ovo Ilustracija Predpandemijska razina Objavljene su turističke brojke, jedan dio Hrvatske postaje sve konkurentniji Slika nije dostupna Mijenjaju boje FOTOGALERIJA Pula: 'Svjetleći divovi' nova gradska atrakcija

"Tijekom priprema za ovu godinu na prvo smo mjesto stavili sigurnost i zdravlje naših građana. Turisti su prošle godine dolazili u Hrvatsku jer su se osjećali sigurno. Četvrtini ispitanika u jednom istraživanju i dalje je prioritet sigurnost", kazala je Brnjac i dodala da im je na ovaj način omogućeno lakše pronalaženje informacija.

"Riječ je o projektu Ministarstva kojemu je podršku pružio cijeli turistički sektor. Oni su svi s nama sudjelovali u razradi ovih protokola", dodala je Brnjac.

Lansirana web-stranica

Tim povodom lansirana je i web-stranica www.safestayincroatia.hr putem koje će zainteresirani moći pronaći relevantne informacije o tome što Safe stay in Croatia predstavlja, preuzeti sigurnosne oznake i ostaviti svoje dojmove.

"Nacionalna oznaka Stay safe in Croatia bit će dostupna svima, od najmanjeg privatnog apartmana sve do velikih turističkih lanaca", objasnila je Brnjac i dodala kako se oni koji se budu pridržavali epidemioloških mjera, a bave se turizmom, mogu prijaviti putem web-stranice.

"Oznaku je bitno istaknuti na vidljivo mjesto", dodala je Brnjac. "Gostu se omogućuje da samom prijavom pregleda koji su protokoli prisutni i koje su lokacije sigurne", rekla je Brnjac.

Najavljene provjere nositelja oznaka

Najavila je da će biti provođene provjere oznaka koje podijele. "Provjere će se provoditi na tri razine. Svaki će gost na stranici moći opisati je li imao pozitivna ili negativna iskustva u pojedinom objektu. Važno je da budemo oprezni, i zbog nas i zbog naših turista", rekla je Brnjac.

"Što se tiče protokola, svi koji zatraže - dobit će oznaku. Oznake će biti poslane turističkim zajednicama, a one će ih onda distribuirati dalje. U projekt su uključeni hoteli, privatni i drugi smještaj, plaže, benzinske postaje, ugostiteljski objekti...", pojasnila je Brnjac.

O turističkoj sezoni

Na pitanje novinara o tome hoćemo li biti zadovoljni ako ove godine sezona bude na razini prošlogodišnje, Brnjac je rekla: "Ove godine vidimo da imamo potražnju, pojačani su zahtjevi, a traži se dobra epidemiološka slika. Očekujem da bi ova sezona mogla biti bolja. Cilj je ovog projekta poticanje na pridržavanje epidemioloških mjera."

"Što se tiče testiranja, na razini EU-a dogovara se koji bi brzi antigenski testovi bili prihvaćeni na razini cijele Unije. Taj pristup pozdravljam i dobro je da imamo preporuku koji su to testovi dobri na ulasku i pri izlasku iz zemlje", dodala je.

Prevedena na osam jezika

"Stranica Stay safe in Croatia prevedena je na osam stranih jezika. Sadrži sve kategorije koje bi mogle zanimati turiste, ali i kojih se moraju pridržavati ugostitelji", kazala je Monika Udovičić, ravnateljica u ministarstvu.

U tijeku su edukacije za pružatelje usluga, a pojavile su se i prve prijave.

O promotivnim aktivnostima

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić prezentirao je projekt i rekao da je Hrvatska jako dobro pripremljena za prihvat gostiju i u ovoj turističkoj sezoni.

"Cilj projekta je da Hrvatska bude sigurna i destinacija koja nudi visoku razinu kvalitete svojim gostima. Mi ćemo provoditi promotivne aktivnosti na domaćem i inozemnom tržištu, a one počinju već od danas", dodao je Staničić.

"Ključni kanali na kojima ćemo provoditi kampanju bit će online, društvene mreže i najčitaniji internetski portali na tražilicama", objasnio je Staničić.

Prošle godine Hrvatska sigurna destinacija

Hrvatska je zbog dobrih epidemioloških prilika prošle godine bila prepoznata kao sigurna destinacija, na čemu se nastavlja raditi i u ovoj godini, poručuju iz Ministarstva turizma.

"Uz već na tržištu poznatu oznaku Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) Safe Travels, uvodi se i nacionalna oznaku Safe stay in Croatia, koja je važan kotačić u etabliranju Hrvatske kao sigurne i poželjne destinacije, ali i poticaj svim dionicima u lancu putovanja za nastavak pridržavanja epidemioloških mjera", navodi se u priopćenju Ministarstva turizma.

"Primjena sigurnosnih i zdravstvenih protokola, kao i procijepljenost turističkih djelatnika, svakako će biti važan element percepcije Hrvatske kao sigurne destinacije", dodaje se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene