Koronavirus se probio u KBC Zagreb, bolnicu Rebro. Na hematologiji je zaraženo 15 pacijenata. Troje oboljelih je preminulo.


U KBC-u Zagreb je došlo do proboja koronavirusa. Na odjelu hematologije na Rebru je 15 zaraženih pacijenata. Troje oboljelih je preminulo.

Vezani članci Provjereno: Smrt od COVID-a - 4 Potresna priča udovice iz Splita, čiji je suprug u bolnici nakon transplantacije dobio - koronu: "Poslao mi je poruku - 'o kakvoj ti izolaciji pričaš, tu se ni vrata ne zatvaraju'" Testiranje na COVID - 2 Stigle su najnovije brojke: Pogledajte koliko novozaraženih imamo u Hrvatskoj

Iz bolnice su nam potvrdili te informacije.

"Na Zavodu za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb umrle su tri bolesnice koje su bile u terminalnim fazama svojih teških hematoloških bolesti. Loš ishod bio je očekivan i prije nego što se utvrdila infekcija virusom SARS-CoV-2. Jedan bolesnik također u terminalnoj fazi bolesti, po saznanju da je pozitivan na SARS-CoV-2, premješten je u COVID odjel OB-a Pula. Ostali pozitivni bolesnici, njih ukupno sedam, premješteni su u COVID odjel KBC-a Zagreb, u KB Dubravu dva, a kući je otpušteno dvoje bolesnika", priopćili su s Rebra za DNEVNIK.hr.

Kod bolesnika koji su premješteni u KB Dubrava nije potrebno aktivno hematološko liječenje, a spomenutih sedam bolesnika koji zahtijevaju aktivno hematološko liječenje smješteno je na COVID odjel KBC-a Zagreb koji ima najbolje uvjete za vrlo složeno istovremeno liječenje COVID infekcije, njezinih komplikacija i teških hematoloških bolesti. Od tih bolesnika nitko nije na respiratoru, navode.

"Ne možemo biti posve sigurni, no čini se da je glavni put ulaska virusa na Zavod za hematologiju bio izvana, a najvjerojatnije su bolesnici pri prijemu u bolnicu bili u razdoblju inkubacije. U trenutku prijema u bolnicu PCR testovi bili su negativni, a potom su u kratkom roku (2-3 dana) postali pozitivni, pa su mogli i zaraziti bolesnike koji su s njima dijelili sobu", dodaju u priopćenju.

"Ovaj tjedan nismo imali novozaraženih. Sve dvokrevetne sobe promijenili smo u jednokrevetne, čime smo smanjili naše mogućnosti liječenja teških hematoloških bolesnika, ali i rizik širenja infekcije. Vidjet ćemo koliko ćemo dugo moći raditi tako smanjenim kapacitetom. Budući da nije moguće identificirati bolesnike koji su u fazi inkubacije, ne možemo isključiti da će u pojedinih bolesnika i dalje COVID infekcija biti dijagnosticirana tijekom hospitalizacije", zaključili su u priopćenju s Rebra.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju