Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija
Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Hrvatska je u plan cijepljenja uključila strane rezidente i krajem prošlog tjedna cijepila njih 470, a odluka je donesena kako bi se isto omogućilo hrvatskim članovima diplomatskih misija i hrvatskim rezidentima u svijetu, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).


Krajem siječnja ove godine donesena je odluka o uključivanju članova diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Hrvatskoj, sa sjedištem u Zagrebu, kao i stranih rezidenta koji žive u Hrvatskoj u hrvatski plan cijepljenja.

Vezani članci Andrej Plenković za CNN - 1 Premijer Plenković optimistično za CNN: "Budemo li na 60, 70 posto rezultata iz 2019. bit će vrlo dobro" Cijepljenje, ilustracija Jedna od koronom najpogođenijih nacija objavila da je potpuno cijepila više od pola odraslog stanovništva

Ova odluka je donesena kako bi se ostvario reciprocitet i kako bi se hrvatskim članovima diplomatskih misija i hrvatskim rezidentima u svijetu omogućilo cijepljenje, navodi se u priopćenju.

Cijepljenje za strane rezidente organizirano je pod istim uvjetima i istim prioritetima kao i za hrvatske građane, kada je započelo cijepljenje 3. skupine stanovništva, očekujući da će tako biti i za hrvatske rezidente u svijetu.

Prvom dozom cjepiva je 9. svibnja cijepljeno oko 470 članova diplomatskih misija i međunarodnih organizacija te članova njihovih obitelji.

Zbog spriječenosti određenog broja diplomata i članova obitelji (ramazanski mjesec, odsutnost zbog putovanja ili drugi opravdani razlog), dodatno cijepljenje bit će organizirano sljedeći tjedan za oko 100 osoba, najavio je MVEP.

Organizacija cijepljenja i komunikacija sa stranim veleposlanstvima ostvarena je suradnjom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Diplomatskog protokola MVEP-a, dodaje se u priopćenju.