Na prosvjedu protiv mjera i cijepljenja u Ateni se okupilo oko 5000 ljudi
Na prosvjedu protiv mjera i cijepljenja u Ateni se okupilo oko 5000 ljudi Foto: Afp

Više od pet tisuća protivnika cijepljenja protiv koronavirusa okupilo se u srijedu ispred grčkog parlamenta u Ateni i uzvikivalo "uzmite si svoja cjepiva i gubite se odavde". Pozvali su premijera Kyriakosa Mitsotakisa da podnese ostavku.


"Svaka osoba ima pravo na izbor, a mi biramo da vlada ne bira umjesto nas", izjavio je kardiolog Faidon Vovolis, čelnik pokreta "Ponovno slobodni", koji je pozvao na prosvjed ispred parlamenta. Pokret se protivi oštrim vladinim mjerama protiv epidemije koronavirusa, a Faidon Vovolis smatra upitnim znanstvena istraživanja u vezi s cjepivom i nošenjem maski.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji Susjedi sve bliže brojci od 8000 novozaraženih, COVID propusnice trebat će za ulazak u kafiće Testiranje u Grčkoj Strah od delta-soja: Jedna europska zemlja od danas ima stroža pravila za sve necijepljene, uključujući i djecu stariju od 12 godina

Ovo je bio najveći prosvjed u Grčkoj protiv programa cijepljenja, a održan je uz prisutnost mnogobrojnih policajaca.

Oko 41 posto Grka u potpunosti je cijepljeno, objema dozama, a u ponedjeljak je vlada naložila obvezno cijepljenje za djelatnike u zdravstvu i zaposlene u staračkim domovima.

Također, nedavna anketa američke tvrtke Pulse pokazala je da će se većina Grka cijepiti te da bi cijepljenje trebalo biti obvezno za određenu populaciju.

Grčke vlasti u srijedu su objavile da je zabilježeno 3000 novozaraženih, a od početka pandemije 12.782 osobe umrle su od koronavirusa.