Cjepivo, ilustracija
Cjepivo, ilustracija Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Zbog dezinformacija će Hrvatska tijekom idućih tjedana bilježiti vrlo velik broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih i postat će jedna od država svijeta koje su najteže pogođene pandemijom, navode znanstvenici u svojem priopćenju.


Petero znanstvenika iz Znanstvenog savjeta Vlade RH u četvrtak je uputilo priopćenje u kojem su apelirali na prilagodbu opsega epidemioloških mjera.

Koronavirus, ilustracija - 2 Znanstvenici objavili nove procjene kretanja pandemije za Hrvatsku, doznajte kada nas očekuje vrhunac četvrtog vala

"Hrvatska je suočena s 4. valom pandemije COVID-19, a dočekuje ga s relativno niskim stupnjem procijepljenosti stanovništva u odnosu na druge države Europske Unije. U ovom valu dominira delta soj virusa, koji je znatno zarazniji od sojeva u prethodna tri vala, a i nešto opasniji za sve dobne skupine. Svaki porast broja slučajeva iz tjedna u tjedan znak je da protuepidemijske mjere koje su na snazi ne djeluju dovoljno i da je nužno prilagođavati njihov opseg kako bi se spriječio daljnji veliki rast", navodi se u pismu koje potpisuju prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, akademik Nenad Ban, dr. sc. Petra Klepac, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić i akademik Igor Rudan.

 

Gordan Lauc Pet članova Znanstvenog savjeta: "U potpunosti se ograđujemo od svih Laucovih istupa o pandemiji''. On im uzvratio: ''Siguran sam da se slažu sa mnom''

Dodaje se i da su brojne države svijetu svojim primjerima pokazale da je moguće zaštititi živote stanovnika i čuvati zdravstveni sustav. 

"To se postiže upravljanjem krizom, povjerenjem u struku i jedinstvom cijelog društva u razumijevanju situacije, cijepljenjem što većeg udjela svog stanovništva, te pravodobnim uvođenjem niza raspoloživih protuepidemijskih mjera.

U Hrvatskoj se ta stečena iskustva ne primjenjuju u dovoljnoj mjeri, a dezinformacije koje šire nestručne osobe i koje sustavno podcjenjuju ozbiljnost ove pandemije i dalje su glavni izvor informiranja za velik broj građana. Zbog toga će Hrvatska tijekom idućih tjedana bilježiti vrlo velik broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih i postat će jedna od država svijeta koje su najteže pogođene pandemijom. Pozivamo građane da se informiraju od stručnih ljudi i pridržavaju se mjera koje mogu spriječiti širenje ove zarazne bolesti, a necijepljene da se cijepe i time pomognu smanjenju opterećenja za zdravstveni sustav, koji se sada nalazi u izuzetno teškoj situaciji", naglašavaju znanstvenici.

U četvrtak je u Hrvatskoj zabilježen najveći broj oboljelih od početka pandemije.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju