Obavijesti Pretražite Navigacija
GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV

Markotić objasnila što će odrediti trajanje mjera protiv korone te komentirala slučaj o kojem priča cijela Hrvatska: "Većina toga što je napisano nije točno"

Aktualno Galerija Alemka Markotić i Valentina Baus - 4 Alemka Markotić i Valentina Baus - 4 Foto: DNEVNIK.hr Alemka Markotić i Valentina Baus - 2 Alemka Markotić i Valentina Baus - 2 Foto: DNEVNIK.hr Alemka Markotić i Valentina Baus - 3 Alemka Markotić i Valentina Baus - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Alemka Markotić i Valentina Baus - 1 Galerija 1/4 >>
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić otkriva kada se cjepivo može očekivati u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3539 novih slučajeva koronavirusa, a umrlo je 55 osoba. Sva nada polaže se u cjepivo.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Velikoj Britaniji Panika zbog velikog porasta broja zaraženih koronom: U bolnice se vraća nošenje maski Ilustracija COVID-19 Objavljeni najnoviji podaci o koronavirusu

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić otkriva kada se cjepivo može očekivati u Hrvatskoj. Komentirala je i epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, te stanje u COVID odjelu u Klinici. 

"Puno je hospitaliziranih. To su teški bolesnici. Neki jako teški, oni su na intenzivnoj, neki su na sreću pred oporavkom", izjavila je i odgovorila na pitanje jesu li ona i njen tim iscrpljeni?

"Deset mjeseci pritiska, psihološkog, ali i pritiska gdje želite dati maksimum je nešto za što svaki zdravstveni djelatnik mora biti istretiran. Mi smo očekivali ovakav pritisak, u jesen, zimu čak i veći. S ovakvim nečim se svijet nije suočio više od sto godina. Naravno da nije lako, ali mi smo tu jedna velika vojska koja je potrebna u borbi protiv virusa i moramo izdržati", izjavila je.

Prof. Markotić imala je danas i online sastanak s premijerom o cjepivu. Velika Britanija počet će s cijepljenjem za nekoliko dana, a Markotić o cjepivu u Hrvatskoj kaže: "EU će krenuti s distribucijom kada odobrenje da Europska agencija za lijekove, očekujemo da će to biti vrlo brzo i nakon toga bi Hrvatska trebala početi dobivati doze predviđene za nju", napomenula je.

Mjere do proljeća?

Austrija kaže da unatoč cjepivu do ljeta očekuje neke vrste mjera. Markotić otkriva kako će biti kod nas. 

"U skladu s epidemiološkom situacijom. Znamo da poslije prve doze cjepiva treba proći mjesec dana pa se da druga doza. Proći će sigurno nekoliko mjeseci. Sa samim proljećem i toplijim vremenom će doći i do pada obola i do rezultata učinkovitosti cjepiva. Ako ljudi budu savjesni i cijepili se masovno onda možemo očekivati da ćemo ići prema nekom rješenju".

Danas se društvenim mrežama proširila fotografija čovjeka koji je satima u Klinici čekao u šatoru na pregled. Markotić napominje da je pritisak velik. "Uvijek se po nekoliko sati čeka na pregled. Infrastruktura je stara i nije dostatna, to nije ništa nova. Činjenica je da ćemo mi dati izvješće vrlo brzo. Gospodin nije proveo onoliko vremena koliko je napisano. Da je još uvijek hladno po tim našim improviziranim čekaonicama, jest. Sve će biti u očitovanju. Većina toga što je napisano nije točno", rekla je prof. Markotić. 

Priopćenje iz Frana Mihaljevića

Nešto kasnije, stiglo je i priopćenje o ovom slučaju, prenosimo ga u cijelosti.

"Poštovani, nastavno na izjave gospođe Zrinke Ljevar, objavljene na društvenim mrežama, vezano uz zbrinjavanje njenog oca na hitnom prijemu Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević (u daljnjem tekstu: Klinika), demantiramo navode gospođe Zrinke Ljevar o dužini čekanja njenog oca na pregled i obradu u našoj ustanovi kao i navode o nehigijenskim uvjetima te nedostatku deka, odnosno toplih pokrivača. Svjesni smo kako svako čekanje u ovim hladnim vremenskim uvjetima rezultira nezadovoljstvom pacijenata i njihove pratnje, no ističemo maksimalan angažman svih naših djelatnika da u improviziranim uvjetima pružimo naše usluge, poštivajući propisane standarde kvalitete zdravstvene zaštite.

Ispred Jedinice za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite Klinike, provedena je analiza prijamno-trijažnog postupka i zbrinjavanja pacijenta M.Lj. u našoj ustanovi.

Dana 1. prosinca 2020. u 22.23 sata, izvršen je administrativni upis pacijenta te je provedena trijaža putem prijamno-trijažnog tima (PTT). Uvažavajući klinički tijek aktualne bolesti i prisutnost simptoma posljednjih sedam dana, komorbiditete i epidemiološku anamnezu, a po uvidu u vrijednosti vitalnih parametara i kliničko stanje, pacijent je upućen na aparaturnu obradu u vidu radiološke snimke srca i pluća te je učinjeno testiranje na novi koronavirus (SARS-CoV-2). Temeljem dobrog općeg stanja i urednih vitalnih parametara, kod pacijenta nije bilo indicirano bolničko liječenje te je preporučena simptomatska terapija, do uvida u rezultate učinjene obrade. U predmetnoj povijesti bolesti, izrazito jasno je navedena preporuka i mišljenje našeg liječnika, a obrada je završena 2. prosinca 2020. u 02.06 sati.

Slijedom navedenog, razvidno je kako je cjelokupni pregled i dijagnostička obrada navedenog pacijenta trajala 3 sata i 43 minute, za razliku od navoda o 9-satnom čekanju na pregled.

Ističemo kako u Klinici kontinuirano nastojimo poboljšati organizaciju prijamno-trijažnog postupka te ulažemo maksimalne snage kako bi zbrinuli sve pacijente koji traže našu skrb. Svjesni smo svih arhitektonskih i infrastrukturnih nedostataka naše ustanove te privremenim, improviziranim mjerama, primjenom šatora, pokušavamo uspostaviti vanjsku ekstenziju grijanih čekaonica. Osim postojećih grijalica, u tijeku je postupak nabave dodatnih grijaćih tijela te smo osigurali deke, kao i tople napitke za pacijente, svjesni hladnih vremenskih uvjeta.

Naša je obveza voditi računa o pridržavanju fizičke distance među bolesnicima kako bi spriječili zaražavanje pacijenata, ali i profesionalnu izloženost zdravstvenih djelatnika. U postojećim improviziranim uvjetima, održavamo maksimalnu razinu higijene i postupamo po uputama Tima za kontrolu bolničkih infekcija", navedeno je u priopćenju koje potpisuje dr. Alemka Markotić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene