Ljekovi za autoimune bolesti, ilustracija
Ljekovi za autoimune bolesti, ilustracija Foto: Afp

Zbog panike oko epidemije koronavirusa nestali su lijekovi za lupus i neke autoimune bolesti.


Uslijed epidemije COVID-19 mnogi ljudi ostali su bez najnužnijih lijekova. Riječ je o antimalaricima na bazi klorokina i hidroksiklorokina za koje u posljednje vrijeme možemo čuti da se koriste u borbi protiv koronavirusa.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Građani SAD-a dobit će cjepivo već u prosincu? "Ako cijepimo 70 posto ljudi, kolektivni imunitet imamo do svibnja" Noćni provod - 2 Splitska policija u subotu kontrolirala kafiće i klubove, obišli su ih 163 i provjerili drže li se mjera Stožera

Čini se kako je upravo to uzrokovalu nestašicu ovog prijeko potrebnog lijeka za one najugroženije.

Što su antimalarici, najbolje znaju oni koji su putovali u egzotične zemlje, ali u Hrvatskoj oni se koriste kao terapija za brojne autoimune bolesti, između ostalog i lupus. Ova specifična bolest gdje imunološki sustav napada sam sebe može se staviti pod kontrolu uporabom baš ovih lijekova.

Antimalarici su prva linija obrane protiv te bolesti, a koriste ih gotovo svi oboljeli od lupusa kao terapiju kako bi bolest stavili u fazu mirovanja. Nagli prestanak korištenja terapije mogao bi oboljelima prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. No brojni ih u ljekarnama uopće ne mogu pronaći.

Koliko je situacija alarmantna govori nam i apel udruge Crveni leptir koja pruža pomoć i podršku oboljelima od ove autoimune bolesti. Pozvali su Vladu i Nacionalni stožer na djelovanje, no kažu, za sada se o tome nitko nije oglasio.Čini se kako je ovdje riječ o globalnom problemu jer se istim bore i druge zemlje.

The Guardian prenosi kako se nestašica ovih lijekova pojavila i u Velikoj Britaniji te u Francuskoj i Italiji gdje se oni masovno koriste protiv koronavirusa unatoč činjenici da su njeni učinci na virus, zasad, nedokazani.