Obavijesti Video Pretražite Navigacija
panika zbog koronavirusa

Gdje su nestali? Lijekovi za lupus i autoimune bolesti ne mogu se nigdje pronaći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog panike oko epidemije koronavirusa nestali su lijekovi za lupus i neke autoimune bolesti.

Uslijed epidemije COVID-19 mnogi ljudi ostali su bez najnužnijih lijekova. Riječ je o antimalaricima na bazi klorokina i hidroksiklorokina za koje u posljednje vrijeme možemo čuti da se koriste u borbi protiv koronavirusa.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

Čini se kako je upravo to uzrokovalu nestašicu ovog prijeko potrebnog lijeka za one najugroženije.

Što su antimalarici, najbolje znaju oni koji su putovali u egzotične zemlje, ali u Hrvatskoj oni se koriste kao terapija za brojne autoimune bolesti, između ostalog i lupus. Ova specifična bolest gdje imunološki sustav napada sam sebe može se staviti pod kontrolu uporabom baš ovih lijekova.

Antimalarici su prva linija obrane protiv te bolesti, a koriste ih gotovo svi oboljeli od lupusa kao terapiju kako bi bolest stavili u fazu mirovanja. Nagli prestanak korištenja terapije mogao bi oboljelima prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. No brojni ih u ljekarnama uopće ne mogu pronaći.

Koliko je situacija alarmantna govori nam i apel udruge Crveni leptir koja pruža pomoć i podršku oboljelima od ove autoimune bolesti. Pozvali su Vladu i Nacionalni stožer na djelovanje, no kažu, za sada se o tome nitko nije oglasio.Čini se kako je ovdje riječ o globalnom problemu jer se istim bore i druge zemlje.

The Guardian prenosi kako se nestašica ovih lijekova pojavila i u Velikoj Britaniji te u Francuskoj i Italiji gdje se oni masovno koriste protiv koronavirusa unatoč činjenici da su njeni učinci na virus, zasad, nedokazani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene