Pandemija koronavirusa, ilustracija - 3
Pandemija koronavirusa, ilustracija - 3 Foto: Getty Images

Europska komisija je u četvrtak predložila da se osobama koje sudjeluju u kliničkim ispitivanjima cjepiva protiv COVIDA-19 omogući izdavanje digitalnih COVID potvrda te produljenje primjene tih potvrda za godinu dana, do 30. lipnja 2023.


Komisija je izišla s prijedlogom da se digitalne potvrde izdaju i osobama koje sudjeluju u kliničkim ispitivanjima cjepiva nakon što su se proizvođači cjepiva suočili s poteškoćama da dobiju dobrovoljce za ispitivanja budući da su mnoge članice uvele razna ograničenja za osobe bez potvrda.

Neke zemlje već izdaju takve potvrde, ali problem je što one nisu priznate u svim članicama i osobe s takvim potvrdama se tretiraju kao da nisu potpuno cijepljeni, jer nisu primili odobrena cjepiva i zato su suočene su s raznim ograničenjima.

Glasnogovornik Christian Wigand izjavio je da Komisija očekuje da će države članice priznati takve potvrde koje su izdane u drugim članicama.

COVID potvrda, ilustracija Detaljno po cjepivima: Pogledajte što se sve promijenilo u EU digitalnim COVID potvrdama

Cilj je ovoga prijedloga potaknuti kontinuirani razvoj i proučavanje cjepiva protiv COVIDA-19, kažu u Komisiji. Komisija je također predložila da se produlji primjena digitalnih COVID potvrda za godinu dana, do 30. lipnja 2023. godine.

Kako bi se olakšalo sigurno slobodno kretanje tijekom pandemije bolesti, Europski parlament i Vijeće donijeli su 14. lipnja 2021. Uredbu o EU digitalnoj COVID potvrdi, koja se primjenjuje od 1. srpnja 2021., a trebala bi se prestati primjenjivati 30. lipnja 2022.

Prosvjed protiv COVID mjera u Zagrebu - 4 Prosvjed ispred HZJZ-a protiv COVID mjera, stigla i interventna: "Capo, odi u šumu, ali i tamo ćemo te naći", "Plenkoviću, bijedna kukavico"

O nacionalnoj upotrebi EU digitalnih COVID potvrda i dalje odlučuju same države članice. Zakonodavstvom EU-a o digitalnoj potvrdi ne propisuje se niti zabranjuje upotreba te potvrde na nacionalnoj razini (npr. za pristup događanjima ili restoranima). Međutim, ako država članica uspostavi sustav potvrda za  COVID -19 za domaće potrebe, trebala bi osigurati da se i EU digitalne COVID potvrde potpuno prihvaćaju za iste svrhe.

Dijana Mayer Epidemiologinja o cijepljenju četvrtom dozom, odazivu i nekim novim sojevima: "Ako ne povećamo procijepljenost, broj umrlih bi mogao rasti"

Digitalne COVID potvrde omogućile su sigurnije putovanje unutar Europske unije tijekom pandemije.

"Ne možemo predvidjeti kako će se pandemija razvijati, ali možemo građanima omogućiti da i dalje koriste potvrdu koja funkcionira i koja se svugdje prihvaća. Bez ovog produljenja moglo bi doći do uvođenja raznih nacionalnih sustava, što bi pak moglo otežati snalaženje i stvoriti razne prepreke, izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Komisija je također predložila da se visokokvalitetni laboratorijski antigenski testovi uključe u vrste testova za koje se može izdati potvrda o testiranju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju