Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRITISAK I DISKRIMINACIJA

Sindikati o potporama i cijepljenju: Vlada perfidno prebacuje odgovornost, radnici ne smiju trpjeti posljedice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) poručio je u petak predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da je uvjetovanje potpora obveznim cijepljenjem "nedopustiv egzistencijalni pritisak na radnike", koji je ustavno i pravno vrlo upitan.

Premijerova ideja o gubitku potpora za očuvanje radnih mjesta predstavlja pravno, politički i moralno nedopustiv oblik pritiska na osobe koje se ne žele cijepiti, ustvrdio je SSSH u priopćenju reagirajući na jučerašnju Plenkovićevu najavu da necijepljeni radnici neće imati pravo ni na kakvu potporu države.

Sve dok je cijepljenje dobrovoljno, sprječavanje pristupa necijepljenih radnika potporama cinično je i perfidno prebacivanje odgovornosti, kao i plodno tlo za diskriminaciju, poručuju sindikalci.

Upozoravaju kako bi takvo rješenje samo otvorilo put neopravdanom i nezakonitom pritisku poslodavaca na radnike, kojemu ionako već svjedočimo.

SSSH je među prvima pozvao na cijepljenje radne populacije i tražio da se utvrde prioritetne skupine radnika, a cijepljenju pristupi organizirano i transparentno. No, isto tako, radnici ne smiju trpjeti nikakve štetne posljedice niti sankcije ako nisu cijepljeni, ističe SSSH.

I Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) zauzeo je jasan i nedvojben stav: necijepljeni radnici ne smiju biti diskriminirani, priopćio je STUH.

Sindikat turizma i usluga Hrvatske pozvao je i još uvijek poziva sve svoje članove i radnike u ugostiteljstvu i turizmu da se cijepe i potpuno su nam jasni premijerovo nastojanje i želja da svi građani Republike Hrvatske budu cijepljeni, s obzirom na to da cijepljenje rješava mnoge probleme, od povratka normalnog života do smanjenja troškova države.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON SJEDNICE VLADE Aladrović najavio COVID potpore i za lipanj, otkrio i je li služio vojni rok

''Slažemo se s premijerom da bi bio apsurd stimulirati novčanom nagradom one koji se sada cijepe, ali da je isto tako neprihvatljivo destimulirati one koji se ne žele cijepiti. Od premijerova prijedloga postoje mnogo bolji i uspješniji načini da se pridobiju radnici koji se ovog trenutka ne žele cijepiti. Budući da Vlada pruža potporu poslodavcima u svrhu spašavanja radnih mjesta, uz diskriminaciju radnika nanijela bi se šteta i poslodavcu koji bi morao radniku nadoknaditi visinu potpore ili ga proglasiti tehnološkim viškom. Gorući problem hrvatskog turizma upravo je nedostatak radne snage te je iluzorno razgovarati o mogućim otkazima'', upozorio je STUH.

Stoga apeliraju na premijera ''da se suzdrži takvih i sličnih izjava, da zajedno sa suradnicima i članovima Vlade razmisli o posljedicama takve odluke te podsjećaju kako je Vijeće Europe krajem siječnja ove godine potpisalo Rezoluciju 2361 u kojoj je navedeno da cijepljenje u državama članicama EU-a nije obvezno. Stoga osobe koje nisu cijepljene ne smiju biti diskriminirane ni na koji način''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene