Zakonska ograničenja vezana uz COVID-19, uključujući i obavezno nošenje maski te ograničenje broja ljudi na druženjima, ukidaju se u završnoj fazi popuštanja 'lockdowna' u Engleskoj, izjavio je u ponedjeljak britanski premijer Boris Johnson.


Britanski premijer Boris Johnson rekao je da "napuštamo zakonska ograničenja te ćemo ljudima dozvoliti da sami donesu vlastite promišljene odluke kako će se nositi s virusom".

Potvrdio da vlada kani ukinuti mjere ograničenja 19. srpnja, a konačna će odluka biti donesena sljedeći tjedan. Po njegovim riječima, ukinut će se ograničenja vezana uz društvene kontakte, kao i preporuka o radu od kuće te obavezno nošenje maske.

Britanski premijer također je istaknuo da su cjepiva prepreka između zaraze koronavirusom i smrtnog ishoda bolesti, no upozorio je ljude da se moraju pomiriti s činjenicom da će se i dalje umirati od koronavirusa.

"Sve je jasnije da su cjepiva uistinu učinkovita, a većina primljenih u bolnice nije cijepljena", rekao je premijer.

Ukidanje društvenih i ekonomskih ograničenja pokazat će da li je brza procijepljenost stanovništa dovoljna zaštita od jako zarazne delta varijante novog koronavirusa SARS-CoV-2.

Prema vladinom planu, otvaraju se i noćni klubovi, a ukidaju se i naputci o fizičkoj distanci.

"Moramo biti iskreni prema sebi samima i zapitati se da, ako ne otvorimo naše društvo u sljedećih nekoliko tjedana, uz dolazak ljeta i školskih praznika, kada ćemo se to onda vratiti u normalu", rekao je Johnson.

Johnson određuje zdravstvenu politiku za Englesku, ali ne i za Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku. U Britaniji je s prvom dozom cijepljeno 86 posto odraslih, a dvije doze je primilo njih 64 posto.

Može se očekivati porast novozaraženih

Ministar zdravstva Sajid Javid upozorio je, međutim, da se u zemlji i dalje može očekivati značajan porast novozaraženih u odnosu na sadašnje brojke.

"Važno je da ljudima iskreno kažemo: broj slučajeva raste i nastavit će rasti u značajnoj mjeri", rekao je Javid dodavši da se "može očekivati da će do 19. srpnja broj dnevno zaraženih biti daleko veći nego sada".

Zaraze koronavirusom porasle su proteklih tjedana i trenutno dominira delta varijanta virusa.

Koronavirus u Španjolskoj, ilustracija Epidemiolozi zabrinuti: U ovoj europskoj zemlji eksplodirao broj zaraza koronom kod mladih, zbog pogoršanja stanja planira se postroženje restrikcija

Odlagalište otpada u Samoboru - 2 Najezda glodavaca zbog samoborske ekobombe: ''Pred ulaznim vratima me dočekao uginuli štakor. Sva se tresem'', "Mi tu ne možemo otvoriti prozore"

Britansko udruženje liječnika (BMA) je u subotu priopćilo da bi Engleska trebala zadržati neke mjere protiv covida-19 i iza 19. srpnja, za kada je predviđeno ukidanje većine preostalih ograničenja, a u cilju zauzdavanja širenja bolesti.

BMA smatra da bi u "interesu javnog zdravstva, bilo potpuno krivo 19. srpnja ukinuti sva ograničenja, ili kod javnosti podgrijati očekivanja da će društvo ponovno biti onakvo kakvo je bilo prije covida-19, u kojem nitko ne mora primjenjivati nikakve mjere za sprečavanje širenja zaraze".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju