Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UVJETOVANJE POTPORA CIJEPLJENJEM

Poduzetnici ogorčeni Vladinim namjerama, najavljuju tužbe: ''Mi smo kao magarci navikli na batinu, ali preživjeli smo i izdržali''

Dražen Oreščanin
Dražen Oreščanin Foto: DNEVNIK.hr
Vladina nakana da potpore poduzetnicima uvjetuje cijepljenjem ne prestaje izazivati ogorčenost među poslodavcima. Riječ je o segregaciji i diskriminaciji te još jednom nametu, tvrde i uvjeravaju da je postotak cijepljenih među poduzetnicima veći od postotka cijepljenih u ukupnom stanovništvu u Hrvatskoj.

Nepošteno je i nekorektno obvezu cijepljenja stavljati na teret poduzetnika i dovoditi to u korelaciju s potporama za očuvanje radnih mjesta, upozoravaju iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Stoga apeliraju da država smisli model kojim će građane potaknuti na cijepljenje a da se poduzetnicima ne stvara novi administrativni namet.

Prijetnje vladajućih o ukidanju mjera potpore poduzetnicima i zaposlenima koji nisu cijepljeni oštro su osudili iz Udruge Glas poduzetnika (UGP). Oni su među svojim članstvom proveli i anketu te na temelju njezinih rezultata tvrde da je postotak cijepljenih među poduzetnicima veći od postotka cijepljenih u ukupnom stanovništvu u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Željko Potočnjak Problem svih Ustavni stručnjak o tome treba li uvesti obavezno cijepljenje: "To je opcija koju ozbiljno treba početi razmatrati"

Plan Banskih dvora da uvjetuju potpore cijepljenjem ranije su osudili i sindikati upozorivši da Vlada perfidno prebacuje odgovornost i da radnici ne smiju trpjeti posljedice, a navode prema kojima su poduzetnici odgovorni za loš odaziv građana na cijepljenje odbacili su iz UGP-a.

''Za pravdu i poštivanje ustavnih prava morat ćemo se izboriti sudskim putem''

Krivca za lošu procijepljenost građana Vlada bi trebala tražiti negdje drugdje, kažu, a Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika, poručuje: ''Najava Vlade da će segregirati zaposlene u privatnom sektoru temeljem cijepljenosti otvara sasvim novo poglavlje u povijesti terora i represije kojoj smo izloženi kao poduzetnici u Hrvatskoj. Mi smo kao magarci navikli na batinu, ali preživjeli smo i izdržali sve namete, napade, omalovažavanje i diskriminaciju do sada, pa ćemo tako preživjeti i ovu pošast, a za pravdu i poštivanje ustavnih prava svih građana, poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru očigledno ćemo se morati izboriti sudskim putem.''



''Nepošteno je i nekorektno prema svim poduzetnicima, koji se uslijed koronakrize snažno trude održati svoje poslovanje i zaštititi radna mjesta, obvezu cijepljenja stavljati na teret njih i njihovih radnika te ju dovoditi u korelaciju sa potporama za očuvanje radnih mjesta, posebno uzmemo li u obzir da poslodavci nemaju zakonske niti bilo koje druge osnove prisiliti vlastite radnike na cijepljenje, pa čak ni provjeriti jesu li radnici cijepljeni ili ne'', upozoravaju iz HUP-a.

Podsjećaju da su u niz navrata opetovali da su potpore za očuvanje radnih mjesta prije svega potpore za radnike, a ne poduzetnike, stoga se postavlja pitanje zašto bi ugrožavali sva ta radna mjesta na ovaj način nadomak kraja koronakrize: ''Svjesni smo važnosti procijepljenosti nacije radi ostvarenja što je veće moguće zaštite građana i završetka pandemije, no apeliramo na državu da smisli model kojim će građane individualno potaknuti na cijepljenje a da se poduzetnicima ne stvara novi administrativni namet koji će stvoriti val nezadovoljstva, dodatne podjele i nemire u našem društvu, a neće polučiti ostvarenje željenog cilja, tj. veće ukupne procijepljenosti.''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentirao i rad nedjeljom Plenković: ''Ne govorimo o tome da netko neće dobiti plaću, nego ako želi potporu da treba dati neki doprinos, da nema više restriktivnih mjera"

I članovi UGP-a već su se višekratno javno očitovali o istupima premijera i pojedinih ministara, no opet ističu da odlučno odbacuju navode prema kojima su poduzetnici odgovorni za loš odaziv građana na cijepljenje, a u prilog tome barataju anketom koju su proveli među članstvom.

Dražen Oreščanin Cijepljenje, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Na anketno pitanje koje je UGP postavio članovima u kratkom je roku pristiglo više od 1400 odgovora i rezultati, kažu, pokazuju da je veliki broj poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru itekako odgovoran prema sebi i okolini: ''Više od 54 posto članova koji su ispunili anketu primilo je jednu ili obje doze cjepiva, a još pet posto to namjerava učiniti, što je dokaz da poduzetnici na odgovoran način pristupaju svome zdravlju, ali i dokaz želje da se izbjegne novi val pandemije koji bi dodatno ugrozio hrvatsko gospodarstvo. Oko 10 posto ispitanih članova preboljelo je bolest, a 30 posto ispitanika nije se cijepilo niti to planira učiniti.''

Iz toga je, zaključuju, jasno vidljivo da je postotak cijepljenih poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru dosta veći od postotka cijepljenih građana na razini države, koji se kreće oko 38 posto ukupnog stanovništva, odnosno oko 45 posto odraslog stanovništva.

 
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene