Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilaze sugrađane

Volonteri Crvenog križa pomažu onima kojima je to najpotrebnije: ''Da nema moje Andreje, ne znam kako bih. Ona mi je sve''

Hrvatski Crveni križ pomaže starijima - 2
Hrvatski Crveni križ pomaže starijima - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Hrvatski Crveni križ pomaže starijima - 2 Galerija 1/1 >>
Crveni križ pomaže svima koji trebaju pomoć. Obilazak sugrađana, pokoji savjet ili telefonski razgovor ovih dana puno znače. Crveni križ iz Krapine pomaže i oboljelima od koronavirusa, naravno, poštujući sve sigurnosne mjere.

Volonterka i gerontodomaćica Andreja Kovačec iz Crvenog križa baki Milevi Uhernik trenutačno je najveća pomoć. ''Da nema Crvenog križa i moje Andreje ne znam kako bih. Ona mi je sve sada. Donijela mi namirnice, ali nije to najvažnije. Najvažniji je osjećaj sigurnosti, da se možeš u teškim vremenima osloniti na nekog i da znaš da nisi sam'', kaže baka Mileva.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova sjednica vlade Zbog koronavirusa strancima se produljuju dozvole za boravak, Crvenom križu 2,5 milijuna kuna pomoći Slika nije dostupna za vedriji duh Časne sestre i ekipa Crvenog križa prihvatili plesni izazov: "Za to se mora pronaći vremena"

Posao gerontodomaćice ovih dana izgleda malo drugačije – s korisnicima nema zadržavanja, drže razmak, nema ulaska u kuću. Razgovori koji su prije bili uz kavu, sad su telefonom.

''Jako su vezani za nas i svima im je jako teško. Zato ih i zovemo stalno telefonom, pričamo s njima i njima je malo lakše'', priča Andreja.

Pročitajte i ovo Pučka kuhinja (Foto: Dnevnik.hr) Sve je drugačije Zbog novog režima u problemu najsiromašniji: "Imao sam moždani udar prije mjesec i pol, do pučke kuhinje sad moram pješačiti sat vremena"

Pročitajte i ovo Marija Juzbašić Koronavirus u Hrvatskoj Psihologinja Crvenog križa za Dnevnik Nove TV komentira kako psiha reagira u ovakvim situacijama

Socijalna samoposluga, iako s malo drugačijim režimom, i dalje radi. ''Znači mi dosta jer da nema Crvenog križa ne znam što bi napravili'', kaže jedna korisnica.

Spremni su i na eventualno povećanje broja korisnika. ''Imamo na zalihama tri do pet tona hrane, što nam je dostatno za dva do tri mjeseca'', kazao je Davor Šimunović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina.

Telefon za psihološku pomoć radi 24 sata dnevno, a volonteri su tu za sva pitanja i savjete. ''Smije li osoba kad se nalazi u samoizolaciji izaći u svoje dvorište, bila su pitanja vezana uz propusnice, gdje ih mogu nabaviti, kome se javiti'', govori socijalna pedagoginja Crvenog križa Lorena Leskovar.

Pomažu i oboljelima od koronavirusa

A Crveni križ iz Krapine pomaže i oboljelima od koronavirusa na kućnom liječenju. Dostavljaju im potrepštine, naravno, poštujući sve mjere sigurnosti. ''Osobe koje su oboljele od koronavirusa su naši susjedi, prijatelji, rođaci, možda sestre i braća. Nikakvom vrstom stigmatizacije ne smijemo se odnositi prema njima'', poručuje Robert Markt, izvršni direktor hrvatskog Crvenog križa.

Projekt se širi na cijelu Hrvatsku. ''Najkasnije u roku od 2 dana ćemo kontaktirati oboljele od koronavirusa koji su na kućnom liječenju i putem telefona im ponuditi jednokratnu pomoć'', ističe Markt.

U hotelu u Tuheljskim toplicama Crveni križ brine o vozačima kamiona koji su tamo u karanteni. ''Svaki dan im mjerimo temperaturu. Oni dobiju upute i znaju kućni red, a to je da kad dođu u sobu ne mogu izaći iz sobe do odlaska. Hrana i ostalo im se donosi pred sobu'', objašnjava Davor Šimunović.

U sustavu civilne zaštite ovih je dana aktivno više od 18.600 ljudi, a više od 2000 volontera diljem Hrvatske iz dana u dan pomaže našim sugrađanima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene