Crveni križ pomaže svima koji trebaju pomoć. Obilazak sugrađana, pokoji savjet ili telefonski razgovor ovih dana puno znače. Crveni križ iz Krapine pomaže i oboljelima od koronavirusa, naravno, poštujući sve sigurnosne mjere.

Galerija +0 Hrvatski Crveni križ pomaže starijima - 2

Volonterka i gerontodomaćica Andreja Kovačec iz Crvenog križa baki Milevi Uhernik trenutačno je najveća pomoć. ''Da nema Crvenog križa i moje Andreje ne znam kako bih. Ona mi je sve sada. Donijela mi namirnice, ali nije to najvažnije. Najvažniji je osjećaj sigurnosti, da se možeš u teškim vremenima osloniti na nekog i da znaš da nisi sam'', kaže baka Mileva.

Vezani članci Ilustracija Jedna osoba preminula: Stigli najnoviji podaci o broju oboljelih u Hrvatskoj Ilustracija Od sljedećeg tjedna protiv korone cijepit će i bebe: "Danas smo napravili veliki korak naprijed"

Posao gerontodomaćice ovih dana izgleda malo drugačije – s korisnicima nema zadržavanja, drže razmak, nema ulaska u kuću. Razgovori koji su prije bili uz kavu, sad su telefonom.

''Jako su vezani za nas i svima im je jako teško. Zato ih i zovemo stalno telefonom, pričamo s njima i njima je malo lakše'', priča Andreja.

Pučka kuhinja (Foto: Dnevnik.hr) Zbog novog režima u problemu najsiromašniji: "Imao sam moždani udar prije mjesec i pol, do pučke kuhinje sad moram pješačiti sat vremena"

Marija Juzbašić Psihologinja Crvenog križa za Dnevnik Nove TV komentira kako psiha reagira u ovakvim situacijama

Socijalna samoposluga, iako s malo drugačijim režimom, i dalje radi. ''Znači mi dosta jer da nema Crvenog križa ne znam što bi napravili'', kaže jedna korisnica.

Spremni su i na eventualno povećanje broja korisnika. ''Imamo na zalihama tri do pet tona hrane, što nam je dostatno za dva do tri mjeseca'', kazao je Davor Šimunović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina.

Telefon za psihološku pomoć radi 24 sata dnevno, a volonteri su tu za sva pitanja i savjete. ''Smije li osoba kad se nalazi u samoizolaciji izaći u svoje dvorište, bila su pitanja vezana uz propusnice, gdje ih mogu nabaviti, kome se javiti'', govori socijalna pedagoginja Crvenog križa Lorena Leskovar.

Pomažu i oboljelima od koronavirusa

A Crveni križ iz Krapine pomaže i oboljelima od koronavirusa na kućnom liječenju. Dostavljaju im potrepštine, naravno, poštujući sve mjere sigurnosti. ''Osobe koje su oboljele od koronavirusa su naši susjedi, prijatelji, rođaci, možda sestre i braća. Nikakvom vrstom stigmatizacije ne smijemo se odnositi prema njima'', poručuje Robert Markt, izvršni direktor hrvatskog Crvenog križa.

Projekt se širi na cijelu Hrvatsku. ''Najkasnije u roku od 2 dana ćemo kontaktirati oboljele od koronavirusa koji su na kućnom liječenju i putem telefona im ponuditi jednokratnu pomoć'', ističe Markt.

U hotelu u Tuheljskim toplicama Crveni križ brine o vozačima kamiona koji su tamo u karanteni. ''Svaki dan im mjerimo temperaturu. Oni dobiju upute i znaju kućni red, a to je da kad dođu u sobu ne mogu izaći iz sobe do odlaska. Hrana i ostalo im se donosi pred sobu'', objašnjava Davor Šimunović.

U sustavu civilne zaštite ovih je dana aktivno više od 18.600 ljudi, a više od 2000 volontera diljem Hrvatske iz dana u dan pomaže našim sugrađanima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju