Turisti u Budvi
Turisti u Budvi Foto: Afp

Crnogorske zdravstvene vlasti u petak su na sedam dana zabranile rad diskoteka i noćnih klubova na otvorenom i zatvorenom prostoru, nakon što je posljednjih dana naglo porastao broj oboljelih na dnevnoj razini.


Crna Gora posljednja tri dana bilježi u prosjeku oko 60 oboljelih dnevno, najviše u posljednja dva mjeseca. Ipak, zdravstvene vlasti te zemlje tvrde da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori i dalje povoljna, što je utvrdila i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ali poziva se na oprez.

Vezani članci Bolnica, ilustracija Antivakserica i žestoka protivnica maski preminula od upale pluća uzrokovane koronavirusom, iza sebe ostavila četvero djece Nastavlja se prosvjed ispred škole u Krapinskim Toplicama Kraj drame u Krapinskim Toplicama: Dječak na nastavi. Odvjetnik tvrdi da je dogovoren poseban tretman, ravnatelj otkrio što to točno znači

''Shodno posljednjim najavama i upozorenjima, Savjet za borbu protiv koronavirusa reagirao je momentalno, nakon prvih signala, uslijed promjene epidemiološke situacije, te smo epidemiološke mjere prilagodili situaciji na terenu'', rekao direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Igor Galić te istaknuo kako očekuje da će nakon sedam dana, već 2. kolovoza diskoteke i noćni klubovi početi ponovo raditi.

Također, zabranjeni su glazbeni festivali te sva okupljanja u zatvorenom prostoru. Od ranije muzika uživo dopuštena je jedino na terasama ugostiteljskih objekata, i to do ponoći. No kako su te epidemiološke mjere kršene, zdravstvene vlasti zaprijetile su da će kafiće i restorane koji ne budu poštovali mjere kažnjavati zatvaranjem objekata od tri do 30 dana.

Posebna novina koju je Galić najavio jest to da će od 2. kolovoza boravak u unutrašnjosti ugostiteljskog objekta biti dopušten samo cijepljenima, onima s PCR testom i onima koji imaju dokaz da su preboljeli koronavirus, pri čemu se ne prihvaćaju brzi antigenski i testovi na antitijela.

Prema Galićevim riječima, u posljednje vrijeme od koronavirusa su najčešće obolijevali mladi i necijepljeni do 29 godina.

On je također rekao da delta-varijanta virusa još uvijek nije službeno potvrđena u Crnoj Gori te da je na koronavirus testirano 11.450 turista, od kojih su svega 153 bila pozitivna.

U Crnoj Gori do sada je s dvije doze cjepiva cijepljeno više od 35 posto odraslog stanovništva, dok je koronavirus preboljelo više od 100 tisuća stanovnika Crne Gore ili više od 15 posto stanovništva te zemlje. Ukupan broj preminulih od početka pandemije je 1624.

Početkom godine Crna Gora bila je u vrhu liste zemalja u Europi po broju aktivnih slučajeva i novozaraženih. Prvih dana ožujka crnogorske zdravstvene vlasti uvele su restriktivne epidemiološke mjere koje su bile na snazi pet tjedana i koje su dale rezultat. Sredinom travnja počelo je ukidanje epidemioloških mjera, a potpuno su liberalizirane početkom ljetne turističke sezone.

U toj zemlji, prema podacima koji su priopćeni iz vlade, trenutačno boravi više od 100 tisuća turista.