Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Izbor je na nama"

Stiglo ozbiljno upozorenje iz WHO-a: "Ako budemo gomilali cjepiva umjesto da ih dijelimo, dogodit će se tri velika problema''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bogate zemlje koje se prepiru zbog cjepiva protiv COVIDA-19 moraju razmotriti situaciju u siromašnijim dijelovima svijeta, rekla je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak, upozorivši da gomilanje doza cjepiva održava pandemiju živom.

Dužnosnici WHO-a iznijeli su stav nakon što je Europska komisija rekla da je dogovorila plan kontrole izvoza cjepiva iz Europske unije, uključujući u Veliku Britaniju, rekavši da je tako morala postupiti kako bi osigurala vlastite zalihe.

EU, čije su zemlje članice po pitanju procjepljivanja daleko iza Izraela, Britanije i SAD-a, nastoji se opskrbiti zalihama baš kad najveći proizvođač cjepiva na Zapadu usporava dostavu cjepiva Uniji zbog problema s proizvodnjom.

Pročitajte i ovo Cjepivo, ilustracija čeka se odobrenje cjepiva ''Ugovor je kristalno jasan... postoje obveze'': Čelnica Europske komisije nastavlja pritisak na AstraZenecu

"Ako budemo gomilali cjepiva umjesto da ih dijelimo, dogodit će se tri velika problema. Prvi, kao što sam to već rekao, će biti katastrofalan moralni podbačaj, drugi, pandemija će i dalje biti živa i treći, globalni ekonomski oporavak bit će vrlo spor", rekao je na virtualnom brifingu generalni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Izbor je na nama i nadam se da ćemo izabrati ispravno", rekao je, gotovo godinu dana nakon što je proglasio izvanredno zdravstveno stanje zbog pojave koronavirusa.

Mike Ryan, WHO-ov glavni stručnjak za hitne situacije, rekao je na brifingu, na kojem su također bile prisutne primalja iz Ugande i medicinska sestra iz Pakistana, da ljudi moraju misliti na kolege koji su u prvim redovima borbe sa zarazom, poput njih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna USKORO RESTRIKCIJE ZA PUTNIKE Njemački ministar na udaru kritika zbog nestašice cjepiva: ''Potrajat će još najmanje deset teških tjedana''

Osudio je zemlje koje se "bore oko kolača" dok zdravstveni radnici u siromašnim zemljama "nemaju pristup ni mrvicama."

WHO kaže da svijet mora diverzificirati nabavni lanac za izradu cjepiva protiv COVIDA-19 te da je u potrazi za drugim dobavljačima.

Organizacija je rekla prošli tjedan da je postigla dogovor s Pfizerom i BioNTechom za 40 milijuna doza cjepiva te da bi trebala sljedeći mjesec početi distribuirati cjepiva u siromašne zemlje, kao i one s nižim dohotkom, u sklopu programa COVAX.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uzroci kašnjenja isporuke Tražila Europska komisija: Inspekcija ušla u proizvodni pogon cjepiva AstraZenece

Iz WHO-a se nadaju da će unutar dva tjedna dobiti hitno odobrenje za upotrebu cjepiva AstraZenece i sveučilišta Oxford, rekla je Soumya Swaminathan, glavna WHO-ova znanstvenica.

Mariangela Simao, pomoćnica generalnog direktora nadležna za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima, da je WHO prošli petak održao sastanak s proizvođačima ruskog cjepiva, s time da će se održati još sastanaka, dok čekaju na dodatne informacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene